Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Większy eksport

10 czerwca 2011
Jak podaje FAMMU/FAPA, w pierwszym kwartale tego roku, w porównaniu z okresem styczeń-marzec 2010, odnotowano wzrost eksportu produktów mleczarskich. Dotyczy to przychodów uzyskiwanych z eksportu, bo w tym samym czasie odnotowano aż ponad 20-proc. spadek wolumenu eksportu - a za granicę wywieźliśmy prawie 152 tys. ton nabiału.
Jednak mleczarnie dostały za nie prawie 280 mln euro (to prawie 9 proc. całego eksportu żywności), podczas gdy przed rokiem przychody wyniosły prawie 245 mln euro. Najważniejszą pozycją polskiego eksportu są sery i twarogi (ponad 90 mln euro). Drugą pozycję zajmuje mleko w proszku, głównie odtłuszczone (25,6 mln euro). Ciekawostką jest fakt, że większość tych pieniędzy zarobiliśmy dzięki sprzedaży mleka w proszku do Algierii. FAMMU/FAPA zaznacza, że tempo wzrostu eksportu produktów mlecznych było znacznie wyższe niż dynamika eksportu całego sektora rolno-spożywczego.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę