Jak podaje FAMMU/FAPA, w pierwszym kwartale tego roku, w porównaniu z okresem styczeń-marzec 2010, odnotowano wzrost eksportu produktów mleczarskich. Dotyczy to przychodów uzyskiwanych z eksportu, bo w tym samym czasie odnotowano aż ponad 20-proc. spadek wolumenu eksportu - a za granicę wywieźliśmy prawie 152 tys. ton nabiału.
Jednak mleczarnie dostały za nie prawie 280 mln euro (to prawie 9 proc. całego eksportu żywności), podczas gdy przed rokiem przychody wyniosły prawie 245 mln euro. Najważniejszą pozycją polskiego eksportu są sery i twarogi (ponad 90 mln euro). Drugą pozycję zajmuje mleko w proszku, głównie odtłuszczone (25,6 mln euro). Ciekawostką jest fakt, że większość tych pieniędzy zarobiliśmy dzięki sprzedaży mleka w proszku do Algierii. FAMMU/FAPA zaznacza, że tempo wzrostu eksportu produktów mlecznych było znacznie wyższe niż dynamika eksportu całego sektora rolno-spożywczego.