A_BIO_AGRO_950

Większy eksport

10 czerwca 2011
Jak podaje FAMMU/FAPA, w pierwszym kwartale tego roku, w porównaniu z okresem styczeń-marzec 2010, odnotowano wzrost eksportu produktów mleczarskich. Dotyczy to przychodów uzyskiwanych z eksportu, bo w tym samym czasie odnotowano aż ponad 20-proc. spadek wolumenu eksportu - a za granicę wywieźliśmy prawie 152 tys. ton nabiału.
Jednak mleczarnie dostały za nie prawie 280 mln euro (to prawie 9 proc. całego eksportu żywności), podczas gdy przed rokiem przychody wyniosły prawie 245 mln euro. Najważniejszą pozycją polskiego eksportu są sery i twarogi (ponad 90 mln euro). Drugą pozycję zajmuje mleko w proszku, głównie odtłuszczone (25,6 mln euro). Ciekawostką jest fakt, że większość tych pieniędzy zarobiliśmy dzięki sprzedaży mleka w proszku do Algierii. FAMMU/FAPA zaznacza, że tempo wzrostu eksportu produktów mlecznych było znacznie wyższe niż dynamika eksportu całego sektora rolno-spożywczego.



POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę