Większość rzepaku ozimego zasiano w optymalnych warunkach
5 stycznia 2016
Jak poinformował Bank Gospodarki Żywnościowej, w optymalnych terminach agrotechnicznych zasiano ok. 80 proc. powierzchni rzepaku ozimego (w 2010 roku - ok. 64 proc.). Według GUS, największy udział zasiewów wykonanych w optymalnym terminie agrotechnicznym odnotowano w województwach kujawsko-pomorskim (100 proc.), opolskim i małopolskim (po ok. 98 proc.), natomiast najmniejszy w województwach wielkopolskim (40 proc.) oraz pomorskim (55 proc.).
GUS podaje, że powierzchnia obsiana rzepakiem i rzepikiem ozimym w Polsce pod zbiory w 2012 roku przekroczyła 796 tys. ha.
Stan zasiewów rzepaku przed wejściem w stan zimowego spoczynku był lepszy od ubiegłorocznego. W listopadzie 2011 roku rzeczoznawcy GUS ocenili go na 3,8 stopnia kwalifikacyjnego wobec 3,4 stopnia w 2010 roku. Oceny plantacji wahały się od 3,4 stopnia w województwie podlaskim do 4,2 w śląskim (stopień '5' oznacza stan bardzo dobry, '4' dobry, '3' dostateczny, '2' słaby, zaś '1' zły, klęskowy).