FAMMU/FAPA informuje, że według najnowszych danych USDA w kwietniu bieżącego roku w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej wytworzono 400,06 tys. ton serów, jest to ponad dwuprocentowa zwyżka w skali roku, w skali miesięcznej odnotowano jednak 3,23 proc. sezonową zniżkę.
W ciągu pierwszych czterech miesięcy 2011 roku w Stanach Zjednoczonych wytworzono łącznie niemal 1,6 mln ton serów, o 3,22 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2010 roku. Wyniki te potwierdzają kontynuację zwyżkowej tendencji w rocznej produkcji serów w USA, która obserwowana jest od 2002 roku.
W Stanach Zjednoczonych najwięcej produkuje się serów włoskich, głównie mozzarella, która cieszy się w tym kraju największym popytem. W czwartym miesiącu bieżącego roku 174,6 tys. ton wszystkich wyprodukowanych w USA serów to włoskie gatunki, ponad 84 proc. z nich to mozzarella. Na drugim miejscu pod względem wielkości produkcji są gatunki amerykańskie (w kwietniu br. wytworzono ich tam 161,7 tys. ton), w grupie tej szczególną rolę odgrywa cheddar (niemal 70 proc. wytworzonych w kwietniu amerykańskich serów).
Mniejsze znaczenie odgrywają hiszpańskie i szwajcarskie gatunki serów (w kwietniu wytworzono ich odpowiednio 8,4 tys. ton i 12,5 tys. ton) W czwartym miesiącu bieżącego roku w USA najwięcej serów tradycyjnie wytworzono w Wisconsin, 98,9 tys. ton (o 4,4 proc. mniej niż w marcu bieżącego roku), drugie miejsce pod tym względem zajmuje Kalifornia z produkcją na poziomie 83,1 tys. ton, o 5,1 proc. mniej niż miesiąc wcześniej. Pomimo kwietniowej sezonowej zniżki produkcji serów w USA, w niektórych stanach w czwartym miesiącu bieżącego roku wyprodukowano więcej tych przetworów mlecznych niż w marcu.
Największy wzrost produkcji serów względem trzeciego miesiąca 2011 roku odnotowano w stanie Illinois (+6,9 proc.), wytworzono tam jednak zaledwie 2,7 tys. ton tych produktów mleczarskich.
9387222
1