W listopadzie 2010 roku odnotowano największą zwyżkę produkcji serów w USA względem tego samego miesiąca roku 2009. Całkowita listopadowa produkcja serów w USA osiągnęła 403,5 tys. ton, wytworzono o 5,96 proc. więcej tego produktu aniżeli w tym samym okresie poprzedniego roku - informuje FAMMU/FAPA.
Porównywalną zwyżkę produkcji odnotowano jedynie w czerwcu (na poziomie 5,1 proc.). W ciągu 11 miesięcy 2010 roku w Stanach Zjednoczonych wyprodukowano 4,33 mln ton serów, czyli o ok. 3,3 proc. więcej niż w tym samym przedziale czasowym 2009 roku. Potwierdza to kontynuację zwyżkowej tendencji w rocznej produkcji tego przetworu mlecznego w USA, która obserwowana jest od 2002 roku.
Dynamika tego zjawiska jest jednak silnie zróżnicowana, w wiodącym pod względem produkcji serów stanie Wisconsin w listopadzie 2010 roku wyprodukowano jedynie o 0,4 proc. tego wyrobu więcej niż w tym samym miesiącu w 2009 roku, zaś w Kalifornii odnotowano 10,5 proc. zwyżkę.