Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Większa produkcja mrożonek

5 stycznia 2016
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że według danych GUS, w pierwszych dwóch miesiącach sezonu 2014/2015 (lipiec-sierpień) produkcja mrożonych warzyw, w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej, wzrosła o 14,6% w stosunku do tego samego okresu przed rokiem (do 108 tys. ton). Przyczyną wzrostu była niewątpliwie większa podaż warzyw w kraju. Według GUS w 2014 roku zbiory warzyw zwiększyć się mogą o 8,2% r/r
Łacznie od stycznia do sierpnia 2014 r. wolumen produkcji mrożonych warzyw w przedsiębiorstwach średnich i dużych wyniósł 332 tys. ton i był o 6,3% wyższy niż w analogicznym okresie rok wcześniej. Systematyczne zwiększanie się ich produkcji w Polsce obserwuje się już od 2009 roku, czemu sprzyja zwiększająca się konsumpcja w kraju, jak też wzrastający popyt eksportowy na mrożonki z Polski.
Większa produkcja mrożonych warzyw przełożyła się na spadek ich cen na rynku. Obniżki widoczne były już w trzecim kwartale 2014 r. Wg Foodnews, mrożona cebula z Polski średnio we wrześniu była o 15% tańsza niż przed rokiem, ceny mrożonego groszku w analogicznym okresie zmniejszyły się natomiast o 6%.
Jeśli chodzi o mrożone owoce i orzechy w lipcu i sierpniu br. zanotowano z kolei spadek ich produkcji. We wspomnianym okresie ukształtowała się ona na poziomie 131 tys. t, tj. o 21% mniejszym niż przed rokiem. Przyczyną spadku produkcji mrożonek, przy wzroście zbiorów truskawek i malin, była mniejsza podaż wiśni, a także porzeczek czarnych. Mimo dobrych warunków do uprawy, spadek zbiorów wiśni wynikał w dużej mierze z niezbierania owoców, które było konsekwencją niskich cen na rynku. Udział wiśni w strukturze produkcji mrożonek owocowych w Polsce wynosi 20-25%, co w dużym stopniu wyjaśniałoby obserwowany spadek w sektorze mrożonek.
Spadek produkcji mrożonych wiśni miał odzwierciedlenie w postaci wzrostu ich cen na rynku. Według danych Foodnews cena mrożonek wiśniowych od połowy lipca do połowy września zwiększyła się z 0,70 do 0,95 euro/kg. W przeciwieństwie do mrożonych wiśni ceny mrożonych truskawek, malin czy też porzeczek czarnych utrzymują się na niższym niż w roku poprzednim poziomie. Według danych Foodnews mrożone truskawki średnie we wrześniu br. były o 5-15% tańsze niż przed rokiem (1,1-1,50 euro/kg), mrożone maliny potaniały natomiast o 12% r/r (1,7 euro/kg).


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę