Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że według danych GUS, w pierwszych dwóch miesiącach sezonu 2014/2015 (lipiec-sierpień) produkcja mrożonych warzyw, w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej, wzrosła o 14,6% w stosunku do tego samego okresu przed rokiem (do 108 tys. ton). Przyczyną wzrostu była niewątpliwie większa podaż warzyw w kraju. Według GUS w 2014 roku zbiory warzyw zwiększyć się mogą o 8,2% r/r
Łacznie od stycznia do sierpnia 2014 r. wolumen produkcji mrożonych warzyw w przedsiębiorstwach średnich i dużych wyniósł 332 tys. ton i był o 6,3% wyższy niż w analogicznym okresie rok wcześniej. Systematyczne zwiększanie się ich produkcji w Polsce obserwuje się już od 2009 roku, czemu sprzyja zwiększająca się konsumpcja w kraju, jak też wzrastający popyt eksportowy na mrożonki z Polski.
Większa produkcja mrożonych warzyw przełożyła się na spadek ich cen na rynku. Obniżki widoczne były już w trzecim kwartale 2014 r. Wg Foodnews, mrożona cebula z Polski średnio we wrześniu była o 15% tańsza niż przed rokiem, ceny mrożonego groszku w analogicznym okresie zmniejszyły się natomiast o 6%.
Jeśli chodzi o mrożone owoce i orzechy w lipcu i sierpniu br. zanotowano z kolei spadek ich produkcji. We wspomnianym okresie ukształtowała się ona na poziomie 131 tys. t, tj. o 21% mniejszym niż przed rokiem. Przyczyną spadku produkcji mrożonek, przy wzroście zbiorów truskawek i malin, była mniejsza podaż wiśni, a także porzeczek czarnych. Mimo dobrych warunków do uprawy, spadek zbiorów wiśni wynikał w dużej mierze z niezbierania owoców, które było konsekwencją niskich cen na rynku. Udział wiśni w strukturze produkcji mrożonek owocowych w Polsce wynosi 20-25%, co w dużym stopniu wyjaśniałoby obserwowany spadek w sektorze mrożonek.
Spadek produkcji mrożonych wiśni miał odzwierciedlenie w postaci wzrostu ich cen na rynku. Według danych Foodnews cena mrożonek wiśniowych od połowy lipca do połowy września zwiększyła się z 0,70 do 0,95 euro/kg. W przeciwieństwie do mrożonych wiśni ceny mrożonych truskawek, malin czy też porzeczek czarnych utrzymują się na niższym niż w roku poprzednim poziomie. Według danych Foodnews mrożone truskawki średnie we wrześniu br. były o 5-15% tańsze niż przed rokiem (1,1-1,50 euro/kg), mrożone maliny potaniały natomiast o 12% r/r (1,7 euro/kg).