Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, wysoka podaż surowca przełożyła się na zwiększenie produkcji tych przetworów mleczarskich, które są kierowane w dużej mierze na eksport. Przede wszystkim, w odpowiedzi na wysoki popyt na rynku światowym, w ostatnich miesiącach notuje się silny wzrost produkcji odtłuszczonego (OMP) oraz pełnego mleka w proszku (PMP).
Według danych Eurostatu w styczniu i lutym br. zakłady mleczarskie wytworzyły łącznie 18,4 tys. ton OMP, tj. o 52% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem, oraz 8,8 tys. ton PMP - co oznacza przyrost o 85% w relacji rocznej.
Cały czas rośnie też produkcja serów, za co podobnie jak w przypadku mleka w proszku, w dużej mierze odpowiada popyt zagraniczny na ten produkt. W pierwszych dwóch miesiącach br. ich produkcja sięgnęła 130 tys. t, tj. była o ponad 9% wyższa w relacji rocznej.
Z kolei po notowanym w ubiegłym roku wzroście produkcji masła, bieżący rok przyniósł już jej spadek. W styczniu oraz lutym br. zakłady mleczarskie wytworzyły 26,6 tys. t masła, tj. o prawie 4% mniej w relacji rocznej.
Poprawa sytuacji gospodarczej w Polsce na razie nie spowodowała dużego ożywienia na rynku wewnętrznym. W efekcie utrzymują się spadkowe dynamiki w produkcji galanterii mlecznej. Według danych Eurostatu w pierwszych dwóch miesiącach br. produkcja artykułów acidofilnych (w tym jogurtów) była o prawie 11% niższa niż w ubiegłym roku i wyniosła 73,5 tys. ton. Nieznacznie mniej niż w 2013 roku wytworzono też śmietany - o 0,5% do 34,9 tys. ton.