Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, że według danych Komisji Europejskiej w 2013 r. unijne mleczarnie skupiły łącznie 140,6 mln t mleka, tj. o niespełna 1 proc. więcej niż w 2012 roku. Silne wzrostowe tendencje w produkcji mleka obserwowano szczególnie w II połowie ub. r. Były one odpowiedzią na korzystne warunki pogodowe oraz rekordowo wysokie ceny skupu mleka przy stabilizacji bądź spadkach kosztów produkcji. W samym grudniu dostawy surowca zwiększyły się o ponad 4 proc. (tj. 481 tys. t), kształtując się na poziomie 11,5 mln ton.
Ogółem w 2013 r., wśród liczących się producentów mleka, wzrost skupu zaobserwowano w Niderlandach (o 4,6% do 11,7 mln t), Niemczech (o 2,0% do 30,3 mln t) oraz w Irlandii (o 3,4% do 5,6 mln t). Dostawy surowca wzrosły także w Polsce - 0,8% do 9,9 mln t, spadły natomiast w Europie południowej i zachodniej, w tym we Francji i Hiszpanii o 0,3% do odpowiednio 24,5 mln t i 6,0 mln ton.
Według prognoz ekspertów Rabobanku w II półroczu 2014 r. tempo wzrostu wolumenu produkcji przyspieszy do 2,6% w relacji rocznej, zakładając normalne warunki pogodowe.
Ubiegłoroczna wyższa podaż surowca przełożyła się na wzrost produkcji tzw. stałych artykułów mlecznych, często kierowanych na eksport, których ceny kształtowały się na rekordowo wysokich poziomach. Produkcja mleka płynnego i galanterii mlecznej spadała.
Ogółem w 2013 r. unijne zakłady mleczarskie więcej wytworzyły przede wszystkim pełnego mleka w proszku (PMP) - o 4,3% r/r do 595 tys. t - ale także masła - o 1% r/r do 1959,3 tys. t - oraz serów - o 1% r/r do 8531,9 tys. ton.
Prawie 63% PMP wyprodukowanego w UE zostało wyeksportowane poza granice UE-28 (374,4 tys. t, co i tak oznacza spadek o 3% w relacji rocznej). Masło jest wprawdzie w większym stopniu kierowane na rynek wewnętrzny, niemniej eksport też odgrywa dużą rolę. W 2013 r. zwiększył się on o ponad 0,3% w relacji rocznej do 102,1 mln ton. Z kolei sprzedaż serów na rynkach zagranicznych zwiększono o 3% r/r do 787,5 tys. ton.
Ze względu na trudną sytuację gospodarczą w UE oraz spadek popytu na artykuły mleczne nie należące do produktów pierwszej potrzeby, zakłady mleczarskie zmniejszyły z kolei przetwórstwo mleka na ten cel. Według danych Eurostatu w ubiegłym roku obniżyła się przede wszystkim produkcja przetworów fermentowanych (np. jogurtów) - o 1,2% do 8,01 mln t, mleka pełnego oraz śmietany - odpowiednio o 0,6% w relacji rocznej do 31,0 mln t i 1,5% do 2,56 mln ton.
W 2014 r. spodziewamy się poprawy sytuacji na rynku unijnym - niewielkiego spadku bezrobocia i przyspieszenia tempa wzrostu PKB. Spowoduje to nieznaczne ożywienie popytu wewnętrznego na przetwory mleczarskie, niemniej nadal większe możliwości wzrostu sprzedaży będą istniały na rynkach trzecich.
9469953
1