Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Więcej pomarańczy

5 stycznia 2016

Według Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA) światowa produkcja pomarańczy w sezonie 2010/2011 ukształtuje się na poziomie około 51 mln t, tj. o 4 proc. wyższym niż w sezonie poprzednim, jednak zbliżonym do tego sprzed dwóch lat. Najwięcej pomarańczy zostanie zebranych w Brazylii - 17,1 mln t (wobec zaledwie 15,3 mln ton w sezonie poprzednim) - informuje Bank Gospodarki Żywnościowej.

Większe zbiory również przewidywane są w USA. Zgodnie z najnowszymi prognozami USDA, produkcja pomarańczy w tym kraju w bieżącym sezonie ma wynieść około 8,8 mln ton, co oznacza, że będzie o 8 proc. wyższa w porównaniu do sezonu poprzedniego. Na Florydzie, która jest największym regionem produkcyjnym pomarańczy w Stanach Zjednoczonych, zbiory tych owoców prognozowane są na 6,4 mln t, czyli na poziomie o 6 proc. wyższym niż w sezonie 2009/2010.

W związku z korzystnymi zbiorami pomarańczy na świecie, wzrośnie również produkcja zagęszczonego soku pomarańczowego, szczególnie w Brazylii, która jest największym jego producentem i głównym dostawcą na rynek Unii Europejskiej. Według informacji USDA w sezonie 2010/2011 globalna produkcja koncentratu wyniesie 2,19 mln t, czyli o blisko 250 tys. t więcej niż rok wcześniej, z czego w Brazylii aż 1,27 mln t (wobec 1,09 mln t w sezonie 2009/2010). Do 653 tys. t zwiększy się również produkcja soku pomarańczowego w USA, co oznacza wzrost o około 9 proc. w porównaniu do sezonu poprzedniego. Najwięcej koncentratu w Stanach Zjednoczonych zostanie wyprodukowane tradycyjnie na Florydzie.

Należy pamiętać jednak, że produkcja światowa produkcja koncentratu pomarańczowego w sezonie 2009/2010 była na poziomie najniższym od wielu lat. Wzrost produkcji w bieżącym sezonie oznacza, że powróci ona do normalnego poziomu z lat poprzednich.

Niska produkcja koncentratu w sezonie poprzednim, i niewielkie jego zapasy na początku bieżącego sezonu sprawiły, że obecnie ceny koncentratu pomarańczowego na rynkach światowych utrzymują się na wysokim poziomie, choć są nieco niższe od rekordowych cen w 2007 roku. Na wysokie ceny koncentratu wpływały również działania na rynkach terminowych.

Dobre prognozy co do produkcji zagęszczonego soku pomarańczowego w Brazylii, podobnie jak w USA, mogą sprawić że jego ceny rynku światowym mogą nieco się obniżyć. Nie należy oczekiwać zbyt dużego spadku, gdyż szacowane zapasy koncentratu na koniec sezonu 2010/2011 nie będą duże, choć prawdopodobnie wyższe niż na koniec sezonu 2009/2010.


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę