OPOLAGRA_2025

Więcej pomarańczy

5 stycznia 2016

Według Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA) światowa produkcja pomarańczy w sezonie 2010/2011 ukształtuje się na poziomie około 51 mln t, tj. o 4 proc. wyższym niż w sezonie poprzednim, jednak zbliżonym do tego sprzed dwóch lat. Najwięcej pomarańczy zostanie zebranych w Brazylii - 17,1 mln t (wobec zaledwie 15,3 mln ton w sezonie poprzednim) - informuje Bank Gospodarki Żywnościowej.

Większe zbiory również przewidywane są w USA. Zgodnie z najnowszymi prognozami USDA, produkcja pomarańczy w tym kraju w bieżącym sezonie ma wynieść około 8,8 mln ton, co oznacza, że będzie o 8 proc. wyższa w porównaniu do sezonu poprzedniego. Na Florydzie, która jest największym regionem produkcyjnym pomarańczy w Stanach Zjednoczonych, zbiory tych owoców prognozowane są na 6,4 mln t, czyli na poziomie o 6 proc. wyższym niż w sezonie 2009/2010.

W związku z korzystnymi zbiorami pomarańczy na świecie, wzrośnie również produkcja zagęszczonego soku pomarańczowego, szczególnie w Brazylii, która jest największym jego producentem i głównym dostawcą na rynek Unii Europejskiej. Według informacji USDA w sezonie 2010/2011 globalna produkcja koncentratu wyniesie 2,19 mln t, czyli o blisko 250 tys. t więcej niż rok wcześniej, z czego w Brazylii aż 1,27 mln t (wobec 1,09 mln t w sezonie 2009/2010). Do 653 tys. t zwiększy się również produkcja soku pomarańczowego w USA, co oznacza wzrost o około 9 proc. w porównaniu do sezonu poprzedniego. Najwięcej koncentratu w Stanach Zjednoczonych zostanie wyprodukowane tradycyjnie na Florydzie.

Należy pamiętać jednak, że produkcja światowa produkcja koncentratu pomarańczowego w sezonie 2009/2010 była na poziomie najniższym od wielu lat. Wzrost produkcji w bieżącym sezonie oznacza, że powróci ona do normalnego poziomu z lat poprzednich.

Niska produkcja koncentratu w sezonie poprzednim, i niewielkie jego zapasy na początku bieżącego sezonu sprawiły, że obecnie ceny koncentratu pomarańczowego na rynkach światowych utrzymują się na wysokim poziomie, choć są nieco niższe od rekordowych cen w 2007 roku. Na wysokie ceny koncentratu wpływały również działania na rynkach terminowych.

Dobre prognozy co do produkcji zagęszczonego soku pomarańczowego w Brazylii, podobnie jak w USA, mogą sprawić że jego ceny rynku światowym mogą nieco się obniżyć. Nie należy oczekiwać zbyt dużego spadku, gdyż szacowane zapasy koncentratu na koniec sezonu 2010/2011 nie będą duże, choć prawdopodobnie wyższe niż na koniec sezonu 2009/2010.


POWIĄZANE

Według raportu USDA „Grain and Feed Annual” Wielka Brytania prognozuje znaczący ...

Ukraina od dawna odgrywa kluczową rolę w globalnym rynku rolnym, dostarczając zn...

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. Syst...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę