biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Więcej piwa pijemy w domu

12 października 2013
Jak podaje Dziennik Gazeta Prawna, jedynie 5 proc. produkcji browarów, czyli blisko 2 mln hl piwa, sprzedaje się w opakowaniach typu KEG (ciśnieniowa beczka) w lokalach gastronomicznych, czyli aż dwukrotnie mniej niż jeszcze w 2005 r., kiedy w ten sposób konsumowano ok. 3 mln hl.

W lokalach Polacy częściej piją cięższe alkohole w drinkach, ale przede wszystkim częściej piwo spożywa się w domu. Duża w tym zasługa dyskontów, których polityka sprawiła, że piwo można w nich kupić nawet poniżej 2 zł za puszkę.
Jak informuje DGP sytuacja martwi producentów, bo przekłada się to na ich wyniki finansowe, ponieważ w gastronomii,marże są nawet dwa razy większe niż w sklepach detalicznych. Producenci piwa liczą, że odwrócenie negatywnego trendu może przynieść wzrost akcyzy na wyroby spirytusowe.



POWIĄZANE

Jeden post, dziesiątki komentarzy, setki oskarżeń. Klub Jagielloński został nazw...

W lipcu 2025 roku rynek jęczmienia w Europie wykazuje wyraźne zróżnicowanie ceno...

Czy państwowa spółka powinna inwestować w promocję równości płci, gdy jej podsta...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę