OPOLAGRA_2025

Więcej piwa pijemy w domu

12 października 2013
Jak podaje Dziennik Gazeta Prawna, jedynie 5 proc. produkcji browarów, czyli blisko 2 mln hl piwa, sprzedaje się w opakowaniach typu KEG (ciśnieniowa beczka) w lokalach gastronomicznych, czyli aż dwukrotnie mniej niż jeszcze w 2005 r., kiedy w ten sposób konsumowano ok. 3 mln hl.

W lokalach Polacy częściej piją cięższe alkohole w drinkach, ale przede wszystkim częściej piwo spożywa się w domu. Duża w tym zasługa dyskontów, których polityka sprawiła, że piwo można w nich kupić nawet poniżej 2 zł za puszkę.
Jak informuje DGP sytuacja martwi producentów, bo przekłada się to na ich wyniki finansowe, ponieważ w gastronomii,marże są nawet dwa razy większe niż w sklepach detalicznych. Producenci piwa liczą, że odwrócenie negatywnego trendu może przynieść wzrost akcyzy na wyroby spirytusowe.



POWIĄZANE

Kilka dekad temu, kiedy grypa ptaków była jedynie odległym zagrożeniem, nikt nie...

Rząd Donalda Tuska uzyskał wczoraj w Sejmie wotum zaufania, jednak z sondażu Uni...

Podpisana została pierwsza umowa w ramach unijnego instrumentu gwarancji kredytó...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę