Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Więcej mrożonych warzyw

5 stycznia 2016
Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, zgodnie z danymi Głównego Urzędu Statystycznego, produkcja mrożonych warzyw w 2011 r., w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej, wyniosła 517 tys. t. i wzrosła o 2,4 proc. w porównaniu do roku poprzedniego, oraz o 9,8 proc. wobec 2009 roku. Na zwiększenie krajowej produkcji mrożonek warzywnych z pewnością wpłynęły większe zbiory warzyw, uwarunkowane znacznie lepszymi czynnikami pogodowymi w porównaniu do lat wcześniejszych. Zdecydowanie silny wzrost produkcji widoczny był bowiem dopiero w drugiej połowie ubiegłego roku.

 Według GUS, w okresie od lipca do grudnia zakłady przetwórcze, o których mowa, wytworzyły 336 tys. ton mrożonych warzyw tj. aż o 7,6% więcej w porównaniu do tego samego okresu rok wcześniej.
Niemniej należy zauważyć, że wzrost produkcji mrożonych warzyw obserwowany jest już od dłuższego czasu. Powołując się na dane IERiGŻ-PIB, można stwierdzić, że wolumen produkcji mrożonych warzyw w kraju od 2004 do 2010 roku zwiększył się aż o blisko 34 proc. Wynikał on przede wszystkim z rosnącego zapotrzebowania na mrożone warzywa na rynku krajowym. Wyraźnej tendencji wzrostowej w przypadku eksportu polskich mrożonek jednak się nie zauważa.
W 2011 roku, według Instytutu (Rynek Rolny, kwiecień 2012), łączna sprzedaż za granicę krajowych mrożonych warzyw wyniosła 329 tys. t, i była o 7 proc. niższa w porównaniu do roku poprzedniego. Niemniej należy oczekiwać, że w 2012 roku w wyniku wzrostu produkcji mrożonek, ich eksport wzrośnie. Z drugiej jednak strony hamująco na dynamikę jego wzrostu może oddziaływać gorsza sytuacja ekonomiczna w strefie Euro, która powodować może mniejszy popyt na mrożonki.
Obecnie na rynku europejskim, sytuacja jeśli chodzi o mrożone warzywa jest jednak dość stabilna.
Jak podaje Foodnews (nr 13/2012), za wyjątkiem słodkiej kukurydzy, nie ma aktualnie problemów z brakiem zapasów kluczowych mrożonych warzyw na rynku Unii Europejskiej. Ceny również są stosunkowo stabilne. Mrożone kalafiory z Polski kosztują 0,51-0,55 EUR/kg, cena mrożonych brokułów to 0,60-0,62 EUR/kg. Niemniej w ostatnich tygodniach zauważane było wzmożone zainteresowanie mrożonym groszkiem, co spowodowało pewne ożywienie w cenach. Ceny polskiego mrożonego groszku (II klasy w opakowaniach po 25 kg) według Foodnews kształtują się na poziomie 0,72 EUR/kg, wobec 0,65 EUR/kg w ostatnich tygodniach minionego roku.



POWIĄZANE

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy została laureatem prestiżowego XVII ...

W polskim prawie cywilnym brak jest definicji siły wyższej. Jednak w doktrynie i...

Jak platformy streamingowe rewolucjonizują turnieje e-sportowe? E-sport jest już...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę