OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Więcej mrożonych owoców

7 września 2013
Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, że wzrost produkcji owoców miękkich w kraju w 2013 roku miał widoczne przełożenie w postaci zwiększenia produkcji mrożonek owocowych w kraju. W szczególności chodzi tu o truskawki, których, biorąc pod uwagę strukturę produkcji, najwięcej kieruje się do mrożenia.
Zgodnie z danymi GUS, produkcja w owoców i orzechów mrożonych w okresie styczeń-lipiec 2013 r., w zakładach przetwórczych zatrudniających 50 osób i więcej, wyniosła 236 tys. ton co oznacza wzrost o 16,4% w relacji r/r, z czego łącznie w czerwcu i lipcu ukształtowała się na poziomie br. 171 tys. ton, czyli o 13% wyższym niż w analogicznym okresie w roku poprzednim.
Biorąc pod uwagę wzrost produkcji również innych gatunków owoców, stanowiących potencjalny surowiec do mrożenia, można oczekiwać, że dynamika wzrostowa utrzyma się także w drugiej połowie roku.


POWIĄZANE

Związek Pracodawców Transport i Logistyka Polska (TLP) alarmuje: Bruksela finali...

Konsumenci zwracają większą uwagę na jakość i pochodzenie owoców i warzyw, chętn...

Z najnowszego komunikatu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowanym w PA...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę