A_BIO_AGRO_950

Więcej mięsa w Wielkiej Brytanii

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że w czerwcu br. Brytyjczycy wyprodukowali więcej mięsa wieprzowego, wołowiny oraz drobiu. Liczba ubojów żywca wieprzowego zwiększyła się o 3,7 proc. do 772 tys. sztuk, a produkcja wieprzowiny ukształtowała się na poziomie 65 tys. ton, tj. o 6 proc. większym niż przed rokiem.
Wytwórczość mięsa wołowego wzrosła o 3 proc. do 66 tys. ton, i to pomimo mniejszej liczby ubojów bydła niż w czerwcu 2013 r. Na wzrost ten złożyła się przede wszystkim większa waga ubijanych zwierząt. W czerwcu br. Brytyjczycy ubili także 907 tys. sztuk owiec, tj. o 8 proc. więcej niż rok wcześniej. Produkcja mięsa baraniego oraz jagnięcego zwiększyła się o 5 proc. do 21 tys. ton.


POWIĄZANE

Rosnące zainteresowanie konsumentów produktami bio oraz potrzeba zrównoważonego ...

Polscy sadownicy i konsumenci pod presją kolejnych podwyżek. Apel KUPS do posłów...

Współczesny rynek suplementów diety rozwija się w błyskawicznym tempie. Konsumen...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę