Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, wysokie światowe ceny mleka oraz zbliżający się koniec systemu kwotowego w UE, wpłynęły na odwrócenie długoterminowych tendencji spadkowych w pogłowiu bydła.
Według najnowszych prognoz FAS USDA (Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa) w 2014 roku liczebność krów w UE zwiększy się o około 1 proc. wobec 2013 roku do 23,5 mln sztuk. Biorąc pod uwagę rosnącą wydajność mleczną krów (głównie w krajach, które wstąpiły do UE po 2004 roku) oraz dobrą kondycję pastwisk, można spodziewać się wzrostu produkcji mleka. Szacunki FAS USDA wskazują, że w bieżącym roku osiągnie ona poziom 141,5 mln ton, tj. o około 1 proc. wyższy w relacji rocznej.
Powstałe nadwyżki zostaną przeznaczone przede wszystkim do produkcji serów, ale także mleka w proszku i masła.
Pogłowie bydła w Unii Europejskiej spadało nieprzerwanie od kilkunastu lat. Według danych Eurostatu pomiędzy 2004 rokiem, kiedy Wspólnota rozszerzyła się o 10 kolejnych państw, a rokiem 2013 liczna krów mlecznych obniżyła się o ponad 1,9 mln sztuk, tj. o ponad 7 proc. W ujęciu procentowym największy spadek, przekraczający 25 proc., odnotowano w Portugalii, Rumunii oraz na Litwie. W ujęciu nominalnym dotyczyło to przede wszystkim nowych krajów członkowskich: Polski, gdzie pogłowie zmniejszyło się o ponad 341 tys. sztuk (do 2299,1 tys. sztuk) oraz Rumunii - obniżka o 398 tys. sztuk do 1169 tys. sztuk. Duże zmniejszenie pogłowia, przekraczające 200 tys. sztuk w latach 2004-2013, odnotowano także w Wielkiej Brytanii, we Francji oraz w Hiszpanii. Jedynym krajem, gdzie liczebność krów wzrosła, były Włochy: +237 tys. sztuk do 2075 tys. sztuk.
Warto zwrócić uwagę, że według danych Eurostatu odwrócenie spadkowego trendu w pogłowiu nastąpiło już w 2012 roku. Stan pogłowia w UE-28 na koniec grudnia 2012 roku wyniósł 23,2 mln sztuk, tj. był o 0,6% wyższy wobec 2011 roku. W 2013 roku liczba krów mlecznych zwiększyła się o kolejny 1 proc. do 23,5 mln sztuk. Prognozy FAS USDA wskazują, że podobna dynamika wzrostu utrzyma się także w 2014 roku.
Według szacunków FAS USDA wyższe pogłowie, a tym samym skup i przetwórstwo mleka, przełożą się na wzrost unijnego eksportu przetworów mleczarskich. Będzie to dotyczyło głównie serów, masła i mleka w proszku.
Dane Komisji Europejskiej wskazują, że na początku bieżącego roku UE zwiększyła głównie sprzedaż zagraniczną odtłuszczonego mleka w proszku. W I kwartale br. wywóz OMP na rynki trzecie sięgnął 145,5 tys. t, tj. był o 57 proc. wyższy niż w analogicznym okresie 2013 roku. Eksport mleka pełnego wyniósł 102,1 tys. t - o 28 proc. więcej w relacji rocznej, zaś masła - 31,4 tys. t (+19 proc. r/r). Z kolei sprzedaż serów była o 1 proc. mniejsza niż przed rokiem i wyniosła 187,5 tys. ton.
9059013
1