Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Więcej krów mlecznych w Unii Europejskiej

3 grudnia 2015
Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, wysokie światowe ceny mleka oraz zbliżający się koniec systemu kwotowego w UE, wpłynęły na odwrócenie długoterminowych tendencji spadkowych w pogłowiu bydła.

Według najnowszych prognoz FAS USDA (Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa) w 2014 roku liczebność krów w UE zwiększy się o około 1 proc. wobec 2013 roku do 23,5 mln sztuk. Biorąc pod uwagę rosnącą wydajność mleczną krów (głównie w krajach, które wstąpiły do UE po 2004 roku) oraz dobrą kondycję pastwisk, można spodziewać się wzrostu produkcji mleka. Szacunki FAS USDA wskazują, że w bieżącym roku osiągnie ona poziom 141,5 mln ton, tj. o około 1 proc. wyższy w relacji rocznej.
Powstałe nadwyżki zostaną przeznaczone przede wszystkim do produkcji serów, ale także mleka w proszku i masła.
Pogłowie bydła w Unii Europejskiej spadało nieprzerwanie od kilkunastu lat. Według danych Eurostatu pomiędzy 2004 rokiem, kiedy Wspólnota rozszerzyła się o 10 kolejnych państw, a rokiem 2013 liczna krów mlecznych obniżyła się o ponad 1,9 mln sztuk, tj. o ponad 7 proc. W ujęciu procentowym największy spadek, przekraczający 25 proc., odnotowano w Portugalii, Rumunii oraz na Litwie. W ujęciu nominalnym dotyczyło to przede wszystkim nowych krajów członkowskich: Polski, gdzie pogłowie zmniejszyło się o ponad 341 tys. sztuk (do 2299,1 tys. sztuk) oraz Rumunii - obniżka o 398 tys. sztuk do 1169 tys. sztuk. Duże zmniejszenie pogłowia, przekraczające 200 tys. sztuk w latach 2004-2013, odnotowano także w Wielkiej Brytanii, we Francji oraz w Hiszpanii. Jedynym krajem, gdzie liczebność krów wzrosła, były Włochy: +237 tys. sztuk do 2075 tys. sztuk.
Warto zwrócić uwagę, że według danych Eurostatu odwrócenie spadkowego trendu w pogłowiu nastąpiło już w 2012 roku. Stan pogłowia w UE-28 na koniec grudnia 2012 roku wyniósł 23,2 mln sztuk, tj. był o 0,6% wyższy wobec 2011 roku. W 2013 roku liczba krów mlecznych zwiększyła się o kolejny 1 proc. do 23,5 mln sztuk. Prognozy FAS USDA wskazują, że podobna dynamika wzrostu utrzyma się także w 2014 roku.
Według szacunków FAS USDA wyższe pogłowie, a tym samym skup i przetwórstwo mleka, przełożą się na wzrost unijnego eksportu przetworów mleczarskich. Będzie to dotyczyło głównie serów, masła i mleka w proszku.
Dane Komisji Europejskiej wskazują, że na początku bieżącego roku UE zwiększyła głównie sprzedaż zagraniczną odtłuszczonego mleka w proszku. W I kwartale br. wywóz OMP na rynki trzecie sięgnął 145,5 tys. t, tj. był o 57 proc. wyższy niż w analogicznym okresie 2013 roku. Eksport mleka pełnego wyniósł 102,1 tys. t - o 28 proc. więcej w relacji rocznej, zaś masła - 31,4 tys. t (+19 proc. r/r). Z kolei sprzedaż serów była o 1 proc. mniejsza niż przed rokiem i wyniosła 187,5 tys. ton.


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę