OPOLAGRA_2025

Więcej jagnięciny z Australii

3 grudnia 2015
Jak podała FAMMU/FAPA, w sezonie 2013/2014 Australijczycy wyeksportowali łącznie 226,3 tys. ton mięsa jagnięcego, tj. o 13 proc. lub 25,7 tys. ton więcej niż w poprzednim sezonie. Eksport wzrósł na większość głównych rynków zbytu. Wzrostowi wywozu sprzyjała wysoka produkcja, silny popyt na mięso jagnięce płynący z rynków zagranicznych oraz spadek podaży u konkurencyjnego eksportera, tj. w Nowej Zelandii.
Kraje Bliskiego Wschodu pozostały największym rynkiem zbytu dla australijskich eksporterów (27 proc. udział w eksporcie). Wywóz w tym kierunku zwiększył się o 3 proc. do 60,2 tys. ton. W sezonie 2013/2014 Stany Zjednoczone utrzymały drugą pozycję wśród największych odbiorców mięsa jagnięcego z Australii, z udziałem w handlu na poziomie 19 proc. Eksport w tym kierunku zwiększył się o 13 proc. do 42,3 tys. ton.

W minionym sezonie do Chin trafiło 41,2 tys. ton australijskiej jagnięciny, tj. o 21 proc. więcej niż w sezonie 2012/2013. Udział Państwa Środka w eksporcie tego gatunku mięsa z Australii ukształtował się na poziomie 18 proc. W sezonie 2013/2014 Australijczycy wysłali do krajów Unii Europejskiej 13,9 tys. ton mięsa jagnięcego, tj. o 15 proc. więcej niż w sezonie 2012/2013. Trzeba przy tym podkreślić, że wysyłki tylko do Wielkiej Brytanii zwiększyły się o 15 proc. do 10,8 tys. ton.

Eksport australijskiej jagnięciny do regionu południowowschodniej Azji rośnie stale od 20 lat. Również w sezonie 2013/2014 wysyłki w tym kierunku zwiększyły się do nowego rekordowego poziomu (wzrost o 17 proc. w stosunku do sezonu 2012/2013 do blisko 12 tys. ton oraz o 37 proc. w stosunku do średniej z ostatnich pięciu sezonów). Jednym z niewielu kierunków, w których osłabł eksport jagnięciny z Australii, była Papua Nowa Gwinea (spadek o 26 proc. do około 10 tys. ton).  

W sezonie 2013/2014 Australijczycy wyeksportowali także 183,2 tys. ton mięsa baraniego, tj. o 27 proc. więcej niż w poprzednim sezonie oraz o 59 proc. więcej niż wynosi średnia z ostatnich pięciu sezonów. Wzrost eksportu był wynikiem zwiększonych ubojów owiec w czasie upałów wiosną oraz latem, a także zwiększonego popytu na baraninę w krajach azjatyckich.

Chiny przejęły po krajach z Bliskiego Wschodu rolę największego odbiorcy baraniny z Australii. W sezonie 2013/2014 trafiło do Państwa Środka 59,5 tys. ton australijskiej baraniny, tj. o 66 proc. więcej niż w poprzednim sezonie. Udział Chin w tym eksporcie ukształtował się na poziomie 32 proc.

Dostawy baraniny z Australii na Bliski Wschód obniżyły się o 12 proc. do 43,5 tys. ton. Tym samym udział krajów z tego regionu w całkowitym eksporcie baraniny z Australii zmniejszył się z 34 proc. w sezonie 2012/2013 do 24 proc. w sezonie 2013/2014. W ostatnich 12 miesiącach zwiększył się znacznie popyt na australijską baraninę w krajach południowo-wschodniej Azji.

Wysyłki w tym kierunku skoczyły o 57 proc. do 25,6 tys. ton. Były one także prawie dwukrotnie większe od średniego poziomu eksportu z ostatnich pięciu sezonów. W sezonie 2013/2014 wzrósł także australijski eksport tego gatunku mięsa do Stanów Zjednoczonych oraz krajów Unii Europejskiej odpowiednio o 4 proc. do 10,5 tys. ton oraz o 17 proc. do 5,4 tys. ton.


POWIĄZANE

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. Syst...

Ruszył sezon pełen wyzwań i szans dla pszczelarzy Tegoroczny sezon miodowy rozpo...

Prezydent Andrzej Duda zaprosił na spotkanie Prezydenta elekta Karola Nawrockieg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę