Jak podała FAMMU/FAPA, w sezonie 2013/2014 Australijczycy wyeksportowali łącznie 226,3 tys. ton mięsa jagnięcego, tj. o 13 proc. lub 25,7 tys. ton więcej niż w poprzednim sezonie. Eksport wzrósł na większość głównych rynków zbytu. Wzrostowi wywozu sprzyjała wysoka produkcja, silny popyt na mięso jagnięce płynący z rynków zagranicznych oraz spadek podaży u konkurencyjnego eksportera, tj. w Nowej Zelandii.
Kraje Bliskiego Wschodu pozostały największym rynkiem zbytu dla australijskich eksporterów (27 proc. udział w eksporcie). Wywóz w tym kierunku zwiększył się o 3 proc. do 60,2 tys. ton. W sezonie 2013/2014 Stany Zjednoczone utrzymały drugą pozycję wśród największych odbiorców mięsa jagnięcego z Australii, z udziałem w handlu na poziomie 19 proc. Eksport w tym kierunku zwiększył się o 13 proc. do 42,3 tys. ton.
W minionym sezonie do Chin trafiło 41,2 tys. ton australijskiej jagnięciny, tj. o 21 proc. więcej niż w sezonie 2012/2013. Udział Państwa Środka w eksporcie tego gatunku mięsa z Australii ukształtował się na poziomie 18 proc. W sezonie 2013/2014 Australijczycy wysłali do krajów Unii Europejskiej 13,9 tys. ton mięsa jagnięcego, tj. o 15 proc. więcej niż w sezonie 2012/2013. Trzeba przy tym podkreślić, że wysyłki tylko do Wielkiej Brytanii zwiększyły się o 15 proc. do 10,8 tys. ton.
Eksport australijskiej jagnięciny do regionu południowowschodniej Azji rośnie stale od 20 lat. Również w sezonie 2013/2014 wysyłki w tym kierunku zwiększyły się do nowego rekordowego poziomu (wzrost o 17 proc. w stosunku do sezonu 2012/2013 do blisko 12 tys. ton oraz o 37 proc. w stosunku do średniej z ostatnich pięciu sezonów). Jednym z niewielu kierunków, w których osłabł eksport jagnięciny z Australii, była Papua Nowa Gwinea (spadek o 26 proc. do około 10 tys. ton).
W sezonie 2013/2014 Australijczycy wyeksportowali także 183,2 tys. ton mięsa baraniego, tj. o 27 proc. więcej niż w poprzednim sezonie oraz o 59 proc. więcej niż wynosi średnia z ostatnich pięciu sezonów. Wzrost eksportu był wynikiem zwiększonych ubojów owiec w czasie upałów wiosną oraz latem, a także zwiększonego popytu na baraninę w krajach azjatyckich.
Chiny przejęły po krajach z Bliskiego Wschodu rolę największego odbiorcy baraniny z Australii. W sezonie 2013/2014 trafiło do Państwa Środka 59,5 tys. ton australijskiej baraniny, tj. o 66 proc. więcej niż w poprzednim sezonie. Udział Chin w tym eksporcie ukształtował się na poziomie 32 proc.
Dostawy baraniny z Australii na Bliski Wschód obniżyły się o 12 proc. do 43,5 tys. ton. Tym samym udział krajów z tego regionu w całkowitym eksporcie baraniny z Australii zmniejszył się z 34 proc. w sezonie 2012/2013 do 24 proc. w sezonie 2013/2014. W ostatnich 12 miesiącach zwiększył się znacznie popyt na australijską baraninę w krajach południowo-wschodniej Azji.
Wysyłki w tym kierunku skoczyły o 57 proc. do 25,6 tys. ton. Były one także prawie dwukrotnie większe od średniego poziomu eksportu z ostatnich pięciu sezonów. W sezonie 2013/2014 wzrósł także australijski eksport tego gatunku mięsa do Stanów Zjednoczonych oraz krajów Unii Europejskiej odpowiednio o 4 proc. do 10,5 tys. ton oraz o 17 proc. do 5,4 tys. ton.
9224277
1