Jak informuje FAMMU/FAPA, w tym roku produkcja jagnięciny w Wielkiej Brytanii może wzrosnąć o 2 proc. do 283 tys. ton. Na wzrost ten pozytywnie wpłynęła stabilizacja krajowego pogłowia zwierząt oraz doskonałe warunki pogodowe na wiosnę. Spożycie jagnięciny na Wyspach Brytyjskich obniży się jednak o 4 proc. do 294 tys. ton.
Negatywny wpływ na poziom konsumpcji będzie miał spadek importu mięsa oraz kryzys ekonomiczny. Słaba podaż jagnięciny na rynku świtowym, w szczególności w Nowej Zelandii, korzystnie wpływa na poziom cen jagniąt w Wielkiej Brytanii. W 2011 roku Brytyjczycy sprowadzą 107 tys. ton jagnięciny, tj. o 12 proc. mniej niż w 2010 roku.
Z kolei niższa podaż jagnięciny na innych rynkach będzie zachęcała producentów angielskich do sprzedaży mięsa za granicę.