FAMMU/FAPA podała, że pod koniec września ukazała się najnowsza prognoza dotycząca produkcji gruszek w Francji. Najnowsze dane zakładają wolumen tegorocznej produkcji na poziomie 147,8 tys. ton - to jest o 19% więcej niż przed rokiem i o 1% mniej wobec średniej wielkości zbiorów z lat 2008-2012.
Łącznie grusze zajmują obszar 6,0 tys. ha we Francji i powierzchnia ta w bieżącym roku nie uległa zmianie. Najwięcej w roku 2013 zostanie zebranych gruszek odmiany Williams - niecałe 46,0 tys. ton oraz Gujot - ponad 38,0 tys. ton. Francja to przede wszystkim znaczący importer tych owoców - w minionym roku import zamknął się wielkością 110,3 tys. ton z czego ponad 80,0 tys. ton stanowiły gruszki zaimportowane z pozostałych państw unijnych - w tym najwięcej z Włoch i Belgii. Z państw trzecich Francuzi zakupili niecałe 30,0 tys. ton gruszek. W przypadku francuskiego eksportu - w roku 2012 wyniósł on 21,0 tys. ton prawie w całości wysłanych do państw wspólnotowych.