Jak podała FAMMU/FAPA, w sezonie 2013/2014 zbiory unijnych grapefruitów oszacowano na około 9 proc. większe wobec poprzedniego sezonu – 121,0 tys. ton wobec 111,0 tys. ton w poprzednim sezonie. Dwaj najwięksi unijni producenci tych cytrusów to Hiszpania i Cypr,
W Hiszpanii zbiory w sezonie 2013/2014 oszacowano na 59,0 tys. on a na Cyprze na około 46,0 tys. ton. Tegosezonowy poziom konsumpcji praktycznie pozostaje bez zmian i wyniesie około 405,0 tys. ton. W związku z tak dużą różnicą pomiędzy unijną produkcją, a zapotrzebowaniem kraje unijne są bardzo znaczącym importerem grapefruitów.
Największe ilości tych cytrusów importowane są oczywiście z państw trzecich, a w sezonie 2012/2013 najwięcej ich dostarczyli - RPA - ponad 103,0 tys. ton oraz Chiny - 63,5 tys. ton, a także Turcja - ponad 52,0 tys. ton. W przypadku eksportu, który jest śladowy w porównaniu do wielkości importu - -około 20,0 tys. ton rocznie najwięcej grapefruitów z UE wysyłane jest do Rosji na Ukrainę i Białoruś.