Rzeczpospolita informuje, że w 2011 roku sprzedaż ekologicznych produktów może zwiększyć się o ok. 20 proc. Tak prognozują jej producenci i dystrybutorzy. Kolejne lata powinny być dla branży równie udane.
Żywność ekologiczną można kupić w Polsce na targowiskach, w sieciach handlowych i specjalistycznych sklepach. Jak podaje Rzeczpospolita, liczba tych ostatnich jest coraz większa. Branża szacuje, że ten rok zamknie się w Polsce liczbą co najmniej 500 sklepów z ekologiczną żywnością. Będzie ich o ok.100 więcej niż na koniec 2010 roku.
Według przytoczonych przez Rzeczpospolitą danych, na koniec ubiegłego rokuw Polsce było prawie 21 tys. rolników ekologicznych. Rok wcześniej ich liczba wynosiła ok. 17,1 tys. Przybywa także przetwórni ekologicznych. W 2010 r. 293 zakładów wytwarzało u nas ekożywność. W 2009 r. było ich 277.