FAMMU/FAPA podaje, że według szacunków rosyjskiego ministerstwa rolnictwa, od stycznia do października br. w Rosji wyprodukowano 2,8 mln ton mięsa drobiu - o 8,4 proc. więcej niż w tym samym okresie 2010 r.
Wcześniejsze prognozy z początku roku wskazywały, że tegoroczny wzrost produkcji będzie niższy i wyniesie 4-6 proc. Krajowy związek producentów mięsa ocenia, że Rosja jest obecnie w 85 proc. samowystarczalna w zakresie produkcji drobiu, a biorąc pod uwagę tempo wzrostu produkcji, w ciągu następnych 2 lat może stać się w pełni samowystarczalna.
W ciągu ostatnich 3 lat rosyjska wytwórczość drobiu wzrosła niemal o 50 proc., a udział importu w podaży rynkowej stopniowo obniżał się o 4-5 proc. rocznie. Wraz ze wzrostem produkcji zwiększa się również dynamicznie rosyjski eksport drobiu. Szacunki krajowego stowarzyszenia producentów drobiu - Rosptitsesoyuz wskazują, że do końca 2011 r. wywóz zwiększy się sześciokrotnie do 90 tys. ton.