A_BIO_AGRO_950

Więcej cukru z Meksyku

3 grudnia 2015
FAMMU/FAPA podała, że amerykański departament ds. rolnictwa (USDA) szacuje w swojej październikowej prognozie, że produkcja cukru w Meksyku w sezonie 2014/15 (październik/wrzesień) wzrośnie o 2% do 6,14 mln ton.
Niewielki import ma potroić się, konsumpcja cukru wzrośnie o 2%. Zużycie HFCS (wysokofruktozowego syropu glukozowego z kukurydzy) oszacowano zaś na 1,42 mln ton (suchej wagi), co oznacza 4% wzrost w skali roku. Wysoki eksport zmniejszy się mocno, o 1/3 do 1,65 mln

ton. Bezcłowo do USA w ramach NAFTA trafi 80% wolumenu wywozu (rok wcześniej udział wynosił 73%). USA samo boryka się z nadwyżkami i przestało chłonąć meksykańskie nadwyżki - handel jest także na cenzurowanym, a strona amerykańska oskarża meksykańską o dumping.


POWIĄZANE

W dniach 2–4 grudnia 2025 roku w Ptak Warsaw Expo odbędą się Międzynarodowe Targ...

Wygląda na to, że Bruksela na razie spanikowała i Parlament Europejski wycofuje ...

Zarząd Tarczyński S.A. podjął decyzję o odstąpieniu od przeprowadzenia oferty pu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę