Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Więcej cukru - co roku o prawie 5 procent

6 marca 2012
FAMMU/FAPA poinformiwała, że Międzynarodowa Organizacja Cukru ISO zwiększyła swój szacunek nadwyżki produkcyjnej w sezonie 2011/12 (październik/wrzesień) na rynku cukru z 4,446 do 5,17 mln ton. Produkcja została oszacowana na rekordowym poziomie 173 mln ton, a konsumpcja na 168,83 mln ton.
Roczna dynamika wzrostu spożycia wyniosła 2,3 proc., a produkcji 4,9 proc. Powodem zwiększenia szacunku nadwyżki jest prognoza wyższej produkcji w Indiach, UE, Pakistanie, Rosji i na Ukrainie. Lepsze wyniki w tych krajach zrekompensowały spadek produkcji w Brazylii, która jest największym producentem cukru na świecie.



POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę