A_BIO_AGRO_950

Więcej cukru - co roku o prawie 5 procent

6 marca 2012
FAMMU/FAPA poinformiwała, że Międzynarodowa Organizacja Cukru ISO zwiększyła swój szacunek nadwyżki produkcyjnej w sezonie 2011/12 (październik/wrzesień) na rynku cukru z 4,446 do 5,17 mln ton. Produkcja została oszacowana na rekordowym poziomie 173 mln ton, a konsumpcja na 168,83 mln ton.
Roczna dynamika wzrostu spożycia wyniosła 2,3 proc., a produkcji 4,9 proc. Powodem zwiększenia szacunku nadwyżki jest prognoza wyższej produkcji w Indiach, UE, Pakistanie, Rosji i na Ukrainie. Lepsze wyniki w tych krajach zrekompensowały spadek produkcji w Brazylii, która jest największym producentem cukru na świecie.



POWIĄZANE

Osiem największych organizacji zrzeszających krajowych producentów zwierzęcych w...

Złudzenie solidarności. Prawo europejskie stanowione w interesie najsilniejszych...

Rekordowe prognozy dla Rosji Federacja Rosyjska w 2025 roku osiągnie 137,1 mln t...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę