OPOLAGRA_2025

Więcej cukru - co roku o prawie 5 procent

6 marca 2012
FAMMU/FAPA poinformiwała, że Międzynarodowa Organizacja Cukru ISO zwiększyła swój szacunek nadwyżki produkcyjnej w sezonie 2011/12 (październik/wrzesień) na rynku cukru z 4,446 do 5,17 mln ton. Produkcja została oszacowana na rekordowym poziomie 173 mln ton, a konsumpcja na 168,83 mln ton.
Roczna dynamika wzrostu spożycia wyniosła 2,3 proc., a produkcji 4,9 proc. Powodem zwiększenia szacunku nadwyżki jest prognoza wyższej produkcji w Indiach, UE, Pakistanie, Rosji i na Ukrainie. Lepsze wyniki w tych krajach zrekompensowały spadek produkcji w Brazylii, która jest największym producentem cukru na świecie.



POWIĄZANE

Kilka dekad temu, kiedy grypa ptaków była jedynie odległym zagrożeniem, nikt nie...

Rząd Donalda Tuska uzyskał wczoraj w Sejmie wotum zaufania, jednak z sondażu Uni...

Podpisana została pierwsza umowa w ramach unijnego instrumentu gwarancji kredytó...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę