biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Więcej cukru - co roku o prawie 5 procent

6 marca 2012
FAMMU/FAPA poinformiwała, że Międzynarodowa Organizacja Cukru ISO zwiększyła swój szacunek nadwyżki produkcyjnej w sezonie 2011/12 (październik/wrzesień) na rynku cukru z 4,446 do 5,17 mln ton. Produkcja została oszacowana na rekordowym poziomie 173 mln ton, a konsumpcja na 168,83 mln ton.
Roczna dynamika wzrostu spożycia wyniosła 2,3 proc., a produkcji 4,9 proc. Powodem zwiększenia szacunku nadwyżki jest prognoza wyższej produkcji w Indiach, UE, Pakistanie, Rosji i na Ukrainie. Lepsze wyniki w tych krajach zrekompensowały spadek produkcji w Brazylii, która jest największym producentem cukru na świecie.



POWIĄZANE

Polscy rolnicy zbyt mało zaangażowani w internecie w obronę Wspólnej Polityki Ro...

Krajowa Grupa Spożywcza (KGS), największy państwowy producent żywności razem z O...

Podróże często kuszą nas egzotycznymi roślinami, które zachwycają nas do tego st...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę