Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wiadomość

19 sierpnia 2009
Łatwiejsza rejestracja i sprzedaż. Czy nowe przepisy spowodują dynamiczny rozwój produkcji żywności bez użycia chemii? Eksperci szacują, że za kilka lat jedna dziesiąta produktów ogrodniczych będzie pochodzić z upraw ekologicznych.
Powody przestawienia gospodarstwa z konwencjonalnego na ekologiczne mogą być bardzo różne. Dla wielu rolników to prosty rachunek ekonomiczny czy dopłaty unijne a dla innych filozofia życiowa.
W zależności od rodzaju upraw dopłaty do produkcji ekologicznej wynoszą od ponad dwustu złotych do blisko dwóch tysięcy. Obecnie w Polsce jest ponad 15 tysięcy gospodarstw ekologicznych, a przetwórstwem zajmuje się blisko 250 zakładów. Ich liczba może wkrótce wzrosnąć, a wszystko dzięki nowej ustawie o rolnictwie ekologicznym. Rejestracje produkcji, przetwarzania oraz handlu będzie można załatwić przy jednym okienku.
Nowe przepisy pozwalają też aby handel żywnością ekologiczną w małych sklepach nie wymagał rejestracji. Będzie też większy nadzór nad jednostkami certyfikującymi. Nowa ustawa daje urzędnikom JHARSU możliwość stosowania kar pieniężnych.
 Zdaniem producentów żywności ekologicznej nowe przepisy wiele ułatwią, ale nie rozwiążą wszystkich problemów. Podstawowy kłopot rolników to sprzedaż wytwarzanych produktów po opłacalnych cenach.

POWIĄZANE

Tomasz Ognisty nie ustaje w walce o ziemię dla rolników. V-ce przewodniczący rol...

Współczesne rolnictwo, podobnie jak wiele innych gałęzi gospodarki, musi sprosta...

Świat kasyn internetowych jest niezmiernie ciekawy dla graczy głównie z uwagi na...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę