Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Weekend pełen regionalnych smaków

3 grudnia 2015
Ponad 200 wystawców będzie uczestniczyć w Targach Produktów Regionalnych Regionalia i Agroturystyki, które odbędą się w dniach 19-21 kwietnia br. w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska przy ulicy Marsa w Warszawie.

 Przez trzy dni na swoich stoiskach  prezentować będą rozmaite wyroby z różnych stron Polski i świata, począwszy od produktów mlecznych i mięsnych, przez pieczywo, przetwory i słodycze po lokalne trunki, a nawet rękodzieło. Nie zabraknie też inspirujących propozycji wypoczynku blisko natury w otoczeniu pięknych polskich krajobrazów. Dla uczestników targów zaplanowanych zostało także wiele atrakcji. Po raz pierwszy w tym roku odbędzie się Święto Piw Regionalnych, podczas którego będzie można poznać oryginalne smaki browarów wytwarzanych przez lokalne warzelnie. W programie znajdują się również smakowite degustacje tradycyjnych produktów, widowiskowe pokazy kulinarne, warsztaty gotowania i recyklingowe dla najmłodszych oraz ciekawe konkursy. Wstęp na targi jest bezpłatny.

- Połączenie obu wydarzeń, Targów Regionalia i Agroturystyka, stwarza wspaniałą okazję, by pokazać jak wiele do zaoferowania mają polskie regiony. Nasi wystawcy będą kusić zwiedzających pyszną i zdrową kuchnią z różnych stron naszego kraju, ale też ze świata oraz propozycjami wypoczynku w otoczeniu pięknych krajobrazów polskiej wsi. To jednak nie wszystko, bo w tym roku planujemy też sporo rozmaitych atrakcji dla każdego. Z całą pewnością zapowiada się więc weekend pełen smakowitych i malowniczych wrażeń – mówi Bartosz Sosnowski, prezes firmy Międzynarodowe Targi Polska, organizującej Targi Regionalia i Agroturystyka.

W ofercie tegorocznej edycji Regionaliów znajdą się różnorodne produkty z Polski i zagranicy oraz zdrowa żywność. Mazurskie Rancho Frontiera zaprezentuje ekologiczne sery owcze, a spółdzielnia mleczarska OSM w Głuchowie – tradycyjny twaróg i masło.  Grupa Drosed będzie promować swoje produkty z drobiu, Zakład Mięsny „Jasiołka” przywiezie ekologiczne wędliny z Dukielszczyzny, natomiast firma Koneser - wyroby z mięs pochodzących z polskich gospodarstw ekologicznych. Na stoiskach pojawią się także wyborne pieczywa z siedleckiej Piekarni Ratuszowa Radzikowscy tworzone według staropolskich receptur. Co więcej, Sweet USA zaprezentuje słodycze najlepszych amerykańskich marek, a Ciasteczka Owsiane „Od serca” będzie kusić słodkościami przygotowanymi na bazie płatków owsianych. Firma Bul-Eco będzie z kolei zachwalać przetwory warzywne i owocowe, ze szczególnym uwzględnieniem specjałów kuchni bułgarskiej, a Maciejowy Sad tłoczone, naturalne mętne soki o szerokiej kombinacji smakowej.

Na targach nie zabraknie też regionalnych trunków. Lokalne piwa o ciekawych walorach smakowych przywiozą m.in. Browar Kormoran czy Pilsweiser, firma Nalewki Staropolskie przedstawi różnorodne nalewki z owoców uprawianych i leśnych, a Vin-Kon wina owocowe wytwarzane na przykład z aronii, dzikiej róży, jarzębiny, róży czy śliwki. Zwiedzający będą też mogli przebierać w regionalnych miodach, swoje propozycje w tym zakresie przedstawią m.in. Pasieka Pucer i Pasieka Fujarskich. Oprócz wielu smakowitych specjałów podczas Regionaliów prezentowane będą też rękodzieło i moda inspirowana folklorem. Oryginalne wyroby z drewna będzie prezentować BernOnTable, firma Duolla przedstawi torby i akcesoria z ekologicznego filcu, a Biżuteria Artystyczna MAK – biżuterię z kamieni naturalnych i kryształów w unikatowych wzorach.

Targi Agroturystyka będą z kolei okazją, by odkryć uroki przyrodnicze polskiej wsi. Wystawcami imprezy będą regiony, które zaprezentują zwiedzającym swoje atrakcje i będą zachęcać do wypoczynku blisko natury, z dala od zgiełku zatłoczonych miast.


Obie imprezy odbędą się w nowoczesnym Centrum MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie razem z XVIII Targami Turystyki i Wypoczynku LATO, które przedstawią inspirujące propozycje podróży po Polsce i świecie na sezon wiosenno-letni. Tegoroczna edycja Targów Regionalia jest organizowana pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Stanisława Kalemby, Marszałka Województwa Mazowieckiego – Adama Struzika i Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Z kolei Polska Federacja Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne” została patronem honorowym premierowych Targów Agroturystyka.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę