Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wędzić tradycyjnie

3 grudnia 2015
27 sierpnia 2014 r. Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozpatrzyła informację Ministrów: Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Zdrowia na temat stanu prac nad przygotowaniem nowych przepisów o dopuszczalnych normach zanieczyszczeń WWA w żywności - w związku z wejściem z dniem 1 września br. nowych przepisów rozporządzenia Komisji (UE) ustalającego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych.
Podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Tadeusz Nalewajk poinformował, że w dniu 1 lipca 2014 r. na posiedzeniu Stałego Komitetu do Spraw Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt w Brukseli został pozytywnie zaopiniowany projekt rozporządzenia Komisji SANCO/11252/2014 . Zgodnie z tymi przepisami, niektóre państwa członkowskie Unii Europejskiej, w tym również Polska, będą mogły zezwolić 1 września 2014 r. przez kolejne trzy lata na produkcję i umieszczenie na swoim rynku krajowym produktów mięsnych wędzonych tradycyjnie spełniających określone limity dla WWA.
Ponadto wymienione w dokumencie państwa członkowskie, w tym także Polska, powinny kontynuować badania i wdrażać programy działania mające na celu ograniczenie występowania zanieczyszczeń, w tym wdrażać dobre praktyki produkcyjne w zakresie wędzenia.
Przed upływem trzyletniego okresu obowiązywania odstępstwa zagadnienie zanieczyszczenia tradycyjnie wędzonego mięsa i produktów mięsnych przez WWA zostanie poddane ponownej ocenie, co pozwoli na wyłonienie ewentualnych produktów, dla których możliwe
i uzasadnione będzie utrzymanie odstępstwa umożliwiającego bezterminowe wprowadzenie takich produktów na rynki lokalne.
W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi trwają prace w zakresie opracowania projektu rozporządzenia w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów mięsnych wędzonych w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA).
W projekcie proponuje się umożliwienie stosowania określonych limitów WWA
w produktach mięsnych wędzonych bez użycia środków aromatyzujących dymu wędzarniczego, zwanych produktami mięsnymi wędzonymi tradycyjnie, które będą wprowadzane na rynek krajowy. Producenci takich produktów będą mieli obowiązek zgłaszania swojej produkcji powiatowym lekarzom weterynarii. Projekt rozporządzenia został już poddany konsultacjom społecznym i międzyresortowym.



POWIĄZANE

Zgodnie z opublikowanymi dzisiaj danymi GUS nominalna dynamika sprzedaży detalic...

Zgodnie z danymi GUS produkcja sprzedana przemysłu w przedsiębiorstwach zatrudni...

Ustawa o dzierżawie, Wspólna Polityka Rolna i Zielony Ład, instrumenty finansowe...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę