OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Wędzenie wędlin od września na nowych zasadach

5 stycznia 2016
We wrześniu wejdą w życie rygorystyczne normy dotyczące zawartości substancji smolistych w produktach spożywczych - przypomina Dziennik Gazeta Prawna. Dla producentów mięsa oznacza to jedno: dodatkowe obowiązki i wydatki.
Od 1 września zacznie obowiązywać rozporządzenie unijne z 19 sierpnia 2011 r. Najwyższy dopuszczalny poziom wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w środkach spożywczych nie może być większy niż 12 mikrogramów na kilogram wędzonego mięsa lub przetworów; obecnie wynosi on 30 mikrogramów na 1 kg.
Zaostrzeniu ulega też norma dotycząca poziomu benzo(a)pirenu, która zostaje obniżona z 5 do 2 mikrogramów na 1 kg. Producenci wędlin mają więc siedem miesięcy na przebadanie produktów i dostosowanie technologii, by wytwarzać je zgodnie z unijnymi wytycznymi.
Więcej w Dzienniku Gazecie Prawnej


POWIĄZANE

Optymistycznych perspektyw dla polskiego handlu wciąż nie widać, wynika z Barome...

Ponad połowa (53%) opiekunów zwierząt w Polsce przyznaje, że w sytuacjach streso...

Poczta Polska uruchomiła niezwykłą pasiekę - z ulami wykonanymi z materiałów poc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę