biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Wędliny tradycyjne nie powinny być objęte nowymi normami wędzenia

3 grudnia 2015
Wędliny tradycyjne nie powinny być objęte nowymi normami wędzenia Marek Sawicki, minister rolnictwa i rozwoju wsi
Minister rolnictwa Marek Sawicki powiedział w środę w Boguchwale (Podkarpackie), że wystąpi do KE, by wędliny wytwarzane w sposób tradycyjny nie były objęte nowymi normami wędzenia. We wtorek w tej sprawie spotka się z unijnym komisarzem Tonio Borgiem.


"Wysłałem już do ministra zdrowia wniosek, aby przesłał go do KE, aby dla produktów (wędlin) tradycyjnych zachować dotychczasowe normy wędzenia" - mówił minister.
Sawicki zapowiedział, że w najbliższy wtorek spotka się w tej sprawie z europejskim komisarzem ds. zdrowia i polityki konsumenckiej Tonio Borgiem.
Od września mają obowiązywać bardziej restrykcyjne przepisy dotyczące zawartości substancji smolistych w wędlinach wędzonych. Zdaniem Komisji Europejskiej wędzenie stanowi zagrożenie dla konsumentów, bo w jego wyniku w żywności pojawiają się zanieczyszczenia, w tym substancje rakotwórcze. Dlatego UE ustaliła nowe, restrykcyjne normy, które będą dotyczyły wszystkich producentów wędlin, także drobnych producentów, wędzących w sposób tradycyjny.
Producenci wędzonych wędlin i innych produktów uważają, że unijne przepisy mogą doprowadzić do tego, że wiele małych firm wykorzystujących tradycyjne receptury może zniknąć z rynku.
Minister zarzucił producentom wędlin, że niepotrzebnie sami "robią panikę", informując społeczeństwo, jakoby produkowali wędliny z przekroczeniami norm.
"Liczne badania, jakie robimy na ogół pokazują pozytywne wyniki w zakresie dotrzymania norm. Tylko bardzo nieliczne przypadki to przekroczenia. Proszę producentów wędliniarskich, aby nie dali się wpuszczać w dziwną grę polityczną i nie informowali opinii publicznej, że ich produkty mogą stanowić jakiekolwiek zagrożenie, bo z badań wynika, że takiego zagrożenia nie stanowią" - apelował Sawicki.
Resort rolnictwa w odpowiedzi na obawy producentów wędlin zapowiadał w styczniu, że pomoże zorganizować cykl szkoleń, by podczas wędzenia nie przekraczali surowszych norm dot. zawartości szkodliwych substancji. Wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk w lutym zapewniał też, że zakłady, które nie spełnią norm, będą mogły otrzymać pomoc z programów unijnych na poprawę technologii wędzenia.



POWIĄZANE

Aleksandra Bednarek, sommelierka chleba, z wizytą w Polsce   Wielowymiarowa wizy...

W dzisiejszym świecie, gdzie tempo życia często utrudnia utrzymanie zdrowych naw...

Waszyngton, 12 sierpnia 2025 r. – Amerykański sekretarz rolnictwa Brooke L. Roll...


Komentarze

  • wlazik
    11  lat temu
    To przykład na jeden z wielu kwiatków na dziesięciolecie członkostwa w Unii.
      Zgłoś nadużycie
13 sierpnia

27℃

1018 hPa

8 km/h

czw
33℃

pią
34℃

sob
28℃

Wrocław
13 sierpnia

27℃

1018 hPa

8 km/h

czw
33℃

pią
34℃

sob
28℃

Wrocław
...Słowo dobre mało kosztuje...
NAJNOWSZE ARTYKUŁY
BIOGAZ_IIForum_350x200AGRO-SORBa-KRIRa-KRUSAAA_SEJM_RPLASY_FSC

Czy wybór Prezydenta RP 2025 będzie miał wpływ na los rolnika??

czy wybór prezydenta RP ma wpływ na los rolnika?

tak
nie
nie mam zdania
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę