Ważna jest produkcja zdrowej, bezpiecznej żywności
8 kwietnia 2015
Copa i Cogeca zadowolenie są z hasła tegorocznego Światowego Dnia Zdrowia, które brzmi „Bezpieczeństwo żywności” . Obchodząc 7 kwietnia to święto położyły nacisk na kluczowe znaczenie unijnych rolników i spółdzielni rolniczych dla produkcji zdrowej, wysokiej, jakości pełnowartościowej żywności dla 500 mln mieszkańców Europy.
- Różnorodność, bezpieczeństwo i jakość europejskich produktów rolnych znalazły uznanie na całym świecie. Unijni rolnicy przestrzegają dobrych praktyk higieny, produkcji rolnej i hodowli, by żywność spełniała najwyższe normy bezpieczeństwa. Dobrze znają swoje zwierzęta i procesy produkcji, dlatego też ich działania są dostosowane do konkretnych warunków panujących w gospodarstwie i w ten sposób gwarantują skuteczność i wydajność. Jest to niezbędne, by w ogóle nie dopuścić do pojawienia się chorób – mówi Pekka Pesonen, sekretarz generalny Copa – Cogeca - Rolnicy i spółdzielnie zachęcają również do prowadzenia zdrowego stylu życia. Czynią to nie tylko poprzez produkcję wystarczającej ilości zdrowiej, bezpiecznej, wysokiej jakości żywności dla rosnącej liczby ludności, lecz również poprzez przekazywanie wiedzy na temat wytwarzania żywności i informacji odnośnie żywności, posiłków i zdrowego odżywiania oraz uświadamianie konsumentom konieczności utrzymania żywotności obszarów wiejskich.
Ze względu na wzrastające zapotrzebowanie na żywność, które ma zwiększyć się o 60% do 2050 r., produkcja bezpiecznej, pełnowartościowej żywności zyska na znaczeniu. Dlatego właśnie zdaniem Copa – Cogeca potrzebujemy silnej wspólnej polityki rolnej (WPR), która pozwoli na utrzymanie rentowności sektora rolnego w przyszłości, dzięki czemu będzie można wytwarzać bezpieczną żywność.
Wszystkie podmioty łańcucha żywnościowego, „od pola do stołu”, muszą się jednak, jak zaznacza Copa – Cogeca zaangażować w ten proces. Za bezpieczeństwo żywności odpowiedzialny jest cały łańcuch.
Opracował: Obi oba