Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Warzywno-owocowy import do Polski

5 stycznia 2016
Jak podaje FAMMU/FAPA, w pierwszym kwartale bieżącego roku Polska zaimportowała 67,3 tys. ton przetworów owocowych i 66,1 tys. ton warzywnych. Za sprowadzone towary wartość w przypadku przetworzonych owoców wyniosła 96,2 mln EUR, a przetworzonych warzyw odpowiednio 65,2 mln EUR. Dla porównania w analogicznym okresie 2010 roku Polska zaimportowała niemalże identyczną ilość przetworów owocowych - 66,7 tys. ton za sumę 75,7 mln EUR oraz 77,2 tys. ton przetworów warzywnych za kwotę nieco ponad 62,0 mln EUR.

Zarówno w przypadku warzyw jak i owoców przetworzonych największe ich ilości sprowadzono z UE oraz państw trzecich. Około 27,8 tys. ton to import przetworów owocowych z krajów unijnych, 25,5 tys. ton z państw trzecich oraz niecałe 9,0 tys. ton z samej tylko Turcji. W wwożonych przetworach dominowały soki owocowe - niecałe 31,0 tys. ton oraz 24,9 tys. ton owoce puszkowane.
Ponadto niecałe 13,0 tys. ton to mrożonki owocowe i 3,3 tys. ton owoce suszone. W imporcie warzyw przetworzonych największym dostawcą okazały się być kraje unijne - 46,2 tys. ton a także ponad 17,0 tys. ton to import z państw trzecich. W dostawach przeważały przetwory
pomidorowe z największa ilością przecieru pomidorowego - 14,3 tys. ton, mrożonki warzywne - 13,7 tys. ton oraz warzywa puszkowane - 9,5 tys. ton i frytki - ponad 8,0 tys. ton.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę