Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Warzywno-owocowy import do Polski

5 stycznia 2016
Jak podaje FAMMU/FAPA, w pierwszym kwartale bieżącego roku Polska zaimportowała 67,3 tys. ton przetworów owocowych i 66,1 tys. ton warzywnych. Za sprowadzone towary wartość w przypadku przetworzonych owoców wyniosła 96,2 mln EUR, a przetworzonych warzyw odpowiednio 65,2 mln EUR. Dla porównania w analogicznym okresie 2010 roku Polska zaimportowała niemalże identyczną ilość przetworów owocowych - 66,7 tys. ton za sumę 75,7 mln EUR oraz 77,2 tys. ton przetworów warzywnych za kwotę nieco ponad 62,0 mln EUR.

Zarówno w przypadku warzyw jak i owoców przetworzonych największe ich ilości sprowadzono z UE oraz państw trzecich. Około 27,8 tys. ton to import przetworów owocowych z krajów unijnych, 25,5 tys. ton z państw trzecich oraz niecałe 9,0 tys. ton z samej tylko Turcji. W wwożonych przetworach dominowały soki owocowe - niecałe 31,0 tys. ton oraz 24,9 tys. ton owoce puszkowane.
Ponadto niecałe 13,0 tys. ton to mrożonki owocowe i 3,3 tys. ton owoce suszone. W imporcie warzyw przetworzonych największym dostawcą okazały się być kraje unijne - 46,2 tys. ton a także ponad 17,0 tys. ton to import z państw trzecich. W dostawach przeważały przetwory
pomidorowe z największa ilością przecieru pomidorowego - 14,3 tys. ton, mrożonki warzywne - 13,7 tys. ton oraz warzywa puszkowane - 9,5 tys. ton i frytki - ponad 8,0 tys. ton.



POWIĄZANE

Nie ma turów jest Turvita w dolinie Liwca Twaróg jest tym światowym wyróżnikiem,...

Transformacja energetyczna w Polsce nabiera tempa. Coraz większe znaczenie w tym...

W Polsce występuje ponad 470 gatunków pszczół, a na świecie ich liczba przekracz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę