Dziś za Naszym Dziennikiem proponujmy naszym Czytelnikom przepisy na rozmaitości warzywne. Zdrowe i sycące dania ze świeżych warzyw, surowych bądź zapiekanych, to propozycja na wakacyjne dni. Dodatek aromatycznej bazylii, tymianku i czosnku zapewni im wyjątkowe walory smakowe i odżywcze. Polecamy!
Sałatka z brokułów
Składniki:
1 duży brokuł, puszka groszku konserwowego, 5 ogórków kiszonych, 6 jajek, majonez, sól, pieprz
Wykonanie:
Brokuł umyć, podzielić na różyczki, włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 5 minut. Groszek wyłożyć na durszlak i przelać wrzątkiem. Ogórki pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać majonez i przyprawy.
Sałatka z fasolki szparagowej
Składniki:
50 dag fasolki szparagowej, 4 jajka, szczypiorek, słoik pieczarek marynowanych, sól, pieprz, majonez
Wykonanie:
Fasolkę pokroić na 3-4-centymetrowe kawałki, ugotować na półtwardo, odcedzić i przestudzić. Dodać ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę jajka, drobniutko pokrojony szczypiorek, osączone z zalewy pieczarki i majonez. Doprawić i wymieszać.
Sałatka z kapusty i pora
Składniki:
20 dag białej kapusty, 2 pory, połowa główki sałaty lodowej
Sos winegret: 1/4 szklanki oliwy, 2 ząbki czosnku, cukier, sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
Godzinę przed podaniem białe części pora pokroić w plasterki, kapustę i sałatę poszatkować. Wszystkie warzywa wymieszać i zalać sosem winegret wykonanym z oliwy, soku cytrynowego, czosnku, cukru, soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać, sałatkę odstawić na minimum 1 godzinę, by nabrała smaku.
Pomidory zapiekane w cieście
Składniki:
1,5 kg podłużnych pomidorów, 2 cebule, majeranek, oregano, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz
Kruche ciasto: 20 dag mąki krupczatki, 14 dag masła, 2 żółtka, sól, 2 łyżki zimnej wody
Wykonanie:
Pomidory zalać wrzącą wodą. Po minucie obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na połowę. Wybrać pestki i miąższ. Ułożyć brzuszkiem do blachy. Pokropić oliwą, posypać majerankiem i oregano (nie solić). Wstawić do piekarnika na godzinę i piec w temperaturze 120 st. C. Wyjąć i przestudzić. Z podanych składników zagnieść ciasto i zawinąć je w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na pół godziny. Połówki wystudzonych pomidorów ułożyć w żaroodpornej formie brzuszkami do dna, ściśle jeden obok drugiego. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, rozłożyć na pomidorach. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, przykryć nim pomidory. Nakłuć widelcem, aby powietrze miało ujście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na 30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przykryć pokrywką i odwrócić. Udekorować gałązkami ziół.
Faszerowane bakłażany
Składniki:
4 małe bakłażany (po 20 dag), 6 małych pomidorów, cebula, 10 dag żółtego sera gouda, 15 dag długoziarnistego ryżu, szklanka rosołu (instant), 5-6 łyżek oleju, pół łyżeczki majeranku, sól, pieprz
Sos: 2,5 opakowania jogurtu naturalnego (45 dag), pęczek szczypiorku, pół pęczka natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz
Wykonanie:
Bakłażany oczyścić i umyć, przekroić wzdłuż na pół, a następnie wydrążyć. Połowę miąższu pokroić w kostkę, drugą połowę wrzucić do naczynia. Pomidory i cebulę umyć, pokroić w kostkę. Na tarce o średnich oczkach zetrzeć żółty ser. W tym czasie w osolonej wodzie ugotować ryż i osączyć. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, a następnie dodać pokrojony miąższ bakłażanów, dusić 5 minut. Zdjąć patelnię z ognia, dodać ryż, trzy czwarte sera oraz pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Bakłażany napełnić przygotowanym nadzieniem, ułożyć w nasmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu, posypać resztą sera, polać rosołem i zapiekać w temperaturze 175 st. C przez około 40 minut. W czasie zapiekania przygotować sos z jogurtu naturalnego wymieszanego z posiekanym czosnkiem, zieleniną i doprawionego do smaku solą i pieprzem. Sos podawać do upieczonych bakłażanów.
9376179
1