Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Warzywne rozmaitości

5 stycznia 2016
Dziś za Naszym Dziennikiem proponujmy naszym Czytelnikom przepisy na rozmaitości warzywne. Zdrowe i sycące dania ze świeżych warzyw, surowych bądź zapiekanych, to propozycja na wakacyjne dni. Dodatek aromatycznej bazylii, tymianku i czosnku zapewni im wyjątkowe walory smakowe i odżywcze. Polecamy!

Sałatka z brokułów

Składniki:
1 duży brokuł, puszka groszku konserwowego, 5 ogórków kiszonych, 6 jajek, majonez, sól, pieprz

Wykonanie:
Brokuł umyć, podzielić na różyczki, włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 5 minut. Groszek wyłożyć na durszlak i przelać wrzątkiem. Ogórki pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać majonez i przyprawy.

Sałatka z fasolki szparagowej

Składniki:
50 dag fasolki szparagowej, 4 jajka, szczypiorek, słoik pieczarek marynowanych, sól, pieprz, majonez

Wykonanie:
Fasolkę pokroić na 3-4-centymetrowe kawałki, ugotować na półtwardo, odcedzić i przestudzić. Dodać ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę jajka, drobniutko pokrojony szczypiorek, osączone z zalewy pieczarki i majonez. Doprawić i wymieszać.

Sałatka z kapusty i pora

Składniki:
20 dag białej kapusty, 2 pory, połowa główki sałaty lodowej
Sos winegret: 1/4 szklanki oliwy, 2 ząbki czosnku, cukier, sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Wykonanie:
Godzinę przed podaniem białe części pora pokroić w plasterki, kapustę i sałatę poszatkować. Wszystkie warzywa wymieszać i zalać sosem winegret wykonanym z oliwy, soku cytrynowego, czosnku, cukru, soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać, sałatkę odstawić na minimum 1 godzinę, by nabrała smaku.

Pomidory zapiekane w cieście

Składniki:
1,5 kg podłużnych pomidorów, 2 cebule, majeranek, oregano, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz
Kruche ciasto: 20 dag mąki krupczatki, 14 dag masła, 2 żółtka, sól, 2 łyżki zimnej wody

Wykonanie:
Pomidory zalać wrzącą wodą. Po minucie obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na połowę. Wybrać pestki i miąższ. Ułożyć brzuszkiem do blachy. Pokropić oliwą, posypać majerankiem i oregano (nie solić). Wstawić do piekarnika na godzinę i piec w temperaturze 120 st. C. Wyjąć i przestudzić. Z podanych składników zagnieść ciasto i zawinąć je w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na pół godziny. Połówki wystudzonych pomidorów ułożyć w żaroodpornej formie brzuszkami do dna, ściśle jeden obok drugiego. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, rozłożyć na pomidorach. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, przykryć nim pomidory. Nakłuć widelcem, aby powietrze miało ujście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na 30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przykryć pokrywką i odwrócić. Udekorować gałązkami ziół.

Faszerowane bakłażany

Składniki:
4 małe bakłażany (po 20 dag), 6 małych pomidorów, cebula, 10 dag żółtego sera gouda, 15 dag długoziarnistego ryżu, szklanka rosołu (instant), 5-6 łyżek oleju, pół łyżeczki majeranku, sól, pieprz
Sos: 2,5 opakowania jogurtu naturalnego (45 dag), pęczek szczypiorku, pół pęczka natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz

Wykonanie:
Bakłażany oczyścić i umyć, przekroić wzdłuż na pół, a następnie wydrążyć. Połowę miąższu pokroić w kostkę, drugą połowę wrzucić do naczynia. Pomidory i cebulę umyć, pokroić w kostkę. Na tarce o średnich oczkach zetrzeć żółty ser. W tym czasie w osolonej wodzie ugotować ryż i osączyć. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, a następnie dodać pokrojony miąższ bakłażanów, dusić 5 minut. Zdjąć patelnię z ognia, dodać ryż, trzy czwarte sera oraz pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Bakłażany napełnić przygotowanym nadzieniem, ułożyć w nasmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu, posypać resztą sera, polać rosołem i zapiekać w temperaturze 175 st. C przez około 40 minut. W czasie zapiekania przygotować sos z jogurtu naturalnego wymieszanego z posiekanym czosnkiem, zieleniną i doprawionego do smaku solą i pieprzem. Sos podawać do upieczonych bakłażanów.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę