W sezonie zbiorów warzyw podajemy za Naszym Dziennikiem kilka przepisów na wspaniałe w smaku, lekkostrawne, bogate w witaminy potrawy. Pomidory, cukinia, papryka o tej porze roku wprost zapraszają, by skorzystać z bogactwa warzyw. W połączeniu z mięsem będą stanowić pełnowartościowe danie obiadowe.
Zapiekane kalafiory
Składniki:
2 kalafiory, 10 dag żółtego sera, 5 łyżek mleka, 2 łyżki masła, sól, biały pieprz, natka pietruszki
Wykonanie:
Kalafiory oczyścić, umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Kilka minut gotować w lekko osolonym wrzątku. Odcedzić i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z mlekiem, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sosem polać kalafiory, posypać wiórkami masła. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 st. C i piec, aż ser całkowicie się roztopi. Wyjąć z piekarnika, posypać drobno posiekaną natką pietruszki i od razu podawać.
Lekkie leczo
Składniki:
mała cukinia, 1 cebula, olej, 2 pomidory, 1 słodka papryka, 10 dag pieczarek, 2 ogórki kiszone, 20 dag filetów z kurczaka, sól i pieprz
Wykonanie:
Rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, zeszklić, wrzucić pieczarki pokrojone w plasterki, dusić około 10 minut. Cukinię obrać, wydrążyć środek, miąższ pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę, paprykę i filety z kurczaka również. Połączyć wszystko z pieczarkami. Dusić do miękkości, na koniec wrzucić pokrojone w drobną kostkę ogórki. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem.
Nadziewane cukinie
Składniki:
3 małe cukinie, 3 średnie marchewki, ćwierć główki młodej kapusty, 20 dag żółtego sera, 40 dag mięsa mielonego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 ząbki czosnku, duża cebula, pieprz, sól, majeranek, olej do natłuszczenia
Wykonanie:
Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę i czosnek posiekać, całość wymieszać z mięsem. Doprawić dużą ilością soli, pieprzu i majeranku. Kapustę bardzo drobno posiekać, wymieszać z mięsem. Dodać koncentrat i jeszcze raz wymieszać. Cukinie przekroić i usunąć nasiona. Wypełnić farszem, posypać startym serem i ułożyć na blasze posmarowanej olejem. Zapiekać 30 minut w 180 st. C.
Pasztet z cukinii
Składniki:
3 szklanki startej cukinii, 1,5 szklanki bułki tartej, cebula, 20 dag żółtego sera, 1-2 marchewki, 4 jajka, pół szklanki oleju, natka pietruszki, sól, pieprz, masło
Wykonanie:
Cukinię osączyć z soku. Dodać starte na tarce cebulę i marchewkę, olej, bułkę tartą, żółtka, sól, pieprz, pietruszkę. Dokładnie wymieszać. Ser zetrzeć na tarce i dodać do masy. Dodać ubite białka i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy keksowej. Piec 70 minut w 200 st. C.
6583066
1