Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Warzywne pyszności

26 września 2011
W sezonie zbiorów warzyw podajemy za Naszym Dziennikiem kilka przepisów na wspaniałe w smaku, lekkostrawne, bogate w witaminy potrawy. Pomidory, cukinia, papryka o tej porze roku wprost zapraszają, by skorzystać z bogactwa warzyw. W połączeniu z mięsem będą stanowić pełnowartościowe danie obiadowe.

Zapiekane kalafiory

Składniki:
2 kalafiory, 10 dag żółtego sera, 5 łyżek mleka, 2 łyżki masła, sól, biały pieprz, natka pietruszki

Wykonanie:
Kalafiory oczyścić, umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Kilka minut gotować w lekko osolonym wrzątku. Odcedzić i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z mlekiem, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sosem polać kalafiory, posypać wiórkami masła. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 st. C i piec, aż ser całkowicie się roztopi. Wyjąć z piekarnika, posypać drobno posiekaną natką pietruszki i od razu podawać.

Lekkie leczo

Składniki:
mała cukinia, 1 cebula, olej, 2 pomidory, 1 słodka papryka, 10 dag pieczarek, 2 ogórki kiszone, 20 dag filetów z kurczaka, sól i pieprz

Wykonanie:
Rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, zeszklić, wrzucić pieczarki pokrojone w plasterki, dusić około 10 minut. Cukinię obrać, wydrążyć środek, miąższ pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę, paprykę i filety z kurczaka również. Połączyć wszystko z pieczarkami. Dusić do miękkości, na koniec wrzucić pokrojone w drobną kostkę ogórki. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem.

Nadziewane cukinie

Składniki:
3 małe cukinie, 3 średnie marchewki, ćwierć główki młodej kapusty, 20 dag żółtego sera, 40 dag mięsa mielonego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 ząbki czosnku, duża cebula, pieprz, sól, majeranek, olej do natłuszczenia

Wykonanie:
Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę i czosnek posiekać, całość wymieszać z mięsem. Doprawić dużą ilością soli, pieprzu i majeranku. Kapustę bardzo drobno posiekać, wymieszać z mięsem. Dodać koncentrat i jeszcze raz wymieszać. Cukinie przekroić i usunąć nasiona. Wypełnić farszem, posypać startym serem i ułożyć na blasze posmarowanej olejem. Zapiekać 30 minut w 180 st. C.

Pasztet z cukinii

Składniki:
3 szklanki startej cukinii, 1,5 szklanki bułki tartej, cebula, 20 dag żółtego sera, 1-2 marchewki, 4 jajka, pół szklanki oleju, natka pietruszki, sól, pieprz, masło

Wykonanie:
Cukinię osączyć z soku. Dodać starte na tarce cebulę i marchewkę, olej, bułkę tartą, żółtka, sól, pieprz, pietruszkę. Dokładnie wymieszać. Ser zetrzeć na tarce i dodać do masy. Dodać ubite białka i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy keksowej. Piec 70 minut w 200 st. C.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę