Główny Urząd Statystyczny szacuje , że łączna produkcja warzyw gruntowych w 2014 r. wyniesie przeszło 4,2 mln t i będzie o 5,4% wyższa od produkcji roku poprzedniego, lecz o 7,6% niższa od średniej z lat 2006 - 2010.
GUS przewiduje , że w porównaniu do roku ubiegłego wyższe będą zbiory większości gatunków warzyw gruntowych, zwłaszcza kapustnych, nieznacznie niższa może być jedynie produkcja warzyw ciepłolubnych, z uwagi na zagrożenie chorobami.
Według wstępnych szacunków rzeczoznawców terenowych GUS łączna produkcja kapusty wyniesie niespełna 1,1 mln t, tj. o 8,4% więcej niż w roku ubiegłym, ale o 11,6% mniej od średniej produkcji z lat 2006 - 2010.
Szacuje się, że zbiory kalafiorów będą dość wysokie (o 16,5% wyższe od ubiegłorocznych i o 11,2% wyższe od średniej z lat 2006 – 2010). Produkcję tego gatunku ocenia się na około 245 tys. ton. Przy szacowanym obecnie słabszym plonowaniu cebuli w porównaniu do roku 2013, przewiduje się, że tegoroczna produkcja tego gatunku wyniesie około 575 tys. t i będzie o 11,4% niższa od średniej produkcji cebuli z lat 2006 - 2010, jednak o 4,4% wyższa od słabej ubiegłorocznej.
Natomiast tegoroczne zbiory marchwi jadalnej wstępnie ocenia się na ponad 746 tys. t, tj. nieznacznie wyżej od produkcji roku ubiegłego, lecz o 12,5% mniej od średnich zbiorów z lat 2006 – 2010.
Produkcję buraków ćwikłowych szacuje się zaś na 314 tys. t, tj. o 5,3% więcej od ubiegłorocznej, lecz o 6,5% mniej od średniej produkcji z lat 2006 – 2010.
GUS przewiduje się, że zbiory warzyw ciepłolubnych, pomidorów i ogórków, będą nieco niższe od uzyskanych w roku ubiegłym, z uwagi na występowanie zagrożenia chorobami grzybowymi.
Zbiory pomidorów ocenia się w bieżącym roku na 262 tys. t, tj. o 3,1% mniej w porównaniu do roku poprzedniego, lecz o 2,9% więcej od średniej produkcji z lat 2006 – 2010.
Produkcję ogórków szacuje się na 252 tys. t, tj. na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego i o 6,5% mniej od średniej produkcji z lat 2006 – 2010.
9223703
1