Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Warzyw gruntowych będzie w Polsce mniej

18 lipca 2012
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że w 2012 roku produkcja warzyw gruntowych, według prognoz IERiGŻ-PIB (Rynek owoców i warzyw - stan i perspektywy 2012) może wynieść 4,56 mln t, i być niższa niż w roku poprzednim, kiedy ukształtowała się na poziomie 4,8 mln t. Do przyczyn spadku wielkości zbiorów można zaliczyć przede wszystkim spadek powierzchni uprawianych warzyw.

Według szacunków Instytutu, areał zajęty pod uprawę warzyw gruntowych w 2012 roku może wynieść 175 tys. ha, wobec 178,8 tys. ha w roku poprzednim. W największym stopniu przyczyni się do tego spadek areału upraw cebuli i kapusty. Ze względu na niską opłacalność produkcji tych warzyw w minionym sezonie, spowodowanej nienajlepszą sytuacją cenową, oczekuje się, że część producentów mogła zaniechać prowadzenia upraw.
W sezonie 2011/2012, w porównaniu do poprzedniego, ceny skupu cebuli na rynek świeży zmniejszyły się o 54 proc., cebuli do przetwórstwa natomiast o 56 proc. Kapusta biała w analogicznym okresie czasu staniała o 80 proc. w skupie do konsumpcji bezpośredniej i o 73 proc. w skupie do przetwórstwa. Oczekuje się, że powierzchnia pozostałych warzyw gruntowych, takich jak marchew czy też buraki ćwikłowe także może ulec zmniejszeniu, podobnie jak wielkość produkcji, lecz skala spadku będzie nieco mniejsza.
Zmniejszenie produkcji może sprzyjać podwyżkom cen warzyw w sezonie 2012/2013. Obecnie (9-10 VII) cena cebuli wczesnej obcinanej według danych Ministerstwa Rolnictwa wynosi 1,48 zł/kg w skupie prowadzonym przez spółdzielnie ogrodnicze, czyli o niespełna 3 proc. więcej niż rok wcześniej. Cena kilograma kapusty białej wczesnej jest o 0,17 zł wyższa i wynosi 0,98 zł.
- Należy jednak pamiętać, że wiele czynników, zwłaszcza pogodowych, może wpłynąć na ostateczny poziom tegorocznych zbiorów, w tym również na ceny warzyw w kolejnych miesiącach.
- Mimo dość niekorzystnego dla producentów warzyw spod osłon 2011 roku, szczególnie pod kątem cenowym, powierzchnia ich uprawy nie zmieni się diametralnie. Tym samym prognozowana wielkość produkcji warzyw spod osłon ukształtuje się na poziomie zbliżonym do roku poprzedniego i wyniesie łącznie 770 tys. t.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę