Biogaz_III Forum 2025

Warunki dla małych

5 września 2006

Już wkrótce będzie rozporządzenie, które precyzyjnie określi, jakie warunki sanitarne i weterynaryjne muszą spełnić producenci żywności tradycyjnej regionalnej. Ma to być zachęta do powstawania i rejestrowania drobnych przetwórni.

Teoretycznie od stycznia tego roku producenci żywności tradycyjnej i regionalnej nie muszą spełniać tak surowych warunków sanitarnych czy weterynaryjnych jak duże zakłady. W praktyce ulgi zgodne z unijnymi przepisami ciągle są różnie interpretowane przez urzędników.

Ministerstwo rolnictwa w porozumieniu z innymi resortami przygotuje rozporządzenie, w którym zostaną wyszczególnione wszystkie określone przez Unię odstępstwa od przepisów, możliwe do zastosowania wobec małych firm.

Propagatorzy żywności regionalnej podkreślają jednak, że prawdziwą zachętą do tworzenia i rejestrowania małych rodzinnych firm będzie uproszczenie także innych przepisów, np. podatkowych.


POWIĄZANE

Krajowa Rada Izb Rolniczych ostro reaguje na działania KOWR: domaga się wstrzyma...

Strategiczne partnerstwo Uzbekistanu i Grupy X5 – nowa era w eksporcie produktów...

Wnioski po 15. Forum Rynku Nieruchomości   Rynek nieruchomości w Polsce pozostaj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę