„Warunki chowu zwierząt a bezpieczeństwo żywności” to temat
dwudniowej konferencji naukowej organizowanej pod patronatem Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi, która rozpocznie się w czwartek 18 listopada 2004 roku o godz.
10.00 w gmachu przy ul. Chełmońskiego 38 c w sali „AZ”
Z
udziałem Głównego Lekarza Weterynarii dr. Piotra Kołodzieja, gości z
Czech i Niemiec, a także licznych specjalistów z całego kraju
odbędzie się debata nad różnorodnymi aspektami związanymi z bezpieczeństwem
żywności i metodami zabezpieczeń przed ska-żeniami. Dwie sesje plenarne, które
odbędą się następnego dnia w Centrum Kształcenia Ustawicznego w Pawłowicach,
będą poświęcone m.in. zagadnieniom żywienia zwierząt hodowlanych i higienie
pasz, a także warunkom utrzymania zwierząt oraz problemom ich zdrowia i
dobrostanu.
Komitetowi organizacyjnemu konferencji przewodniczy prof. Roman KOŁACZ. – Coraz bardziej utwierdza się wśród konsumentów przekonanie, że produkowana obecnie żywność pochodzenia zwierzęcego nie jest całkowicie bezpieczna. Ale jest również sprawą bezspor-ną, że nigdy wcześniej nie była bezpieczniejsza niż teraz, chociaż jej bezpieczeństwo nie by-ło do tej pory tak bardzo kwestionowane niż obecnie – napisał we wstępie do materiałów konferencyjnych. Zasady produkcji bezpiecznej żywności w Unii Europejskiej należą do priorytetowych kwestii polityki żywnościowej i służą ochronie zdrowia konsumenta.