Z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) 1 czerwca obchodzony był Światowy Dzień Mleka.
Zdaniem Waldemara Brosia , prezesa zarządu Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny obchody takiego święta stanowią dobrą okazję aby sprawdzić, czy w naszym menu jest odpowiednia ilość mleka lub nabiału.
Jeśli nie, to warto jak podkreśla Broś zmodyfikować dietę, gdyż już 2 szklanki mleka lub 30 g sera żółtego wystarczą, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowane organizmu na wapń. W mleku i wyrobach mlecznych znajdziemy również witaminy z grupy B oraz rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, a także składniki mineralne: potas, magnez, fosfor, cynk.
Osoby, które nie mogą lub nie lubią pić mleka, mogą je zastąpić innymi produktami m.in. sery podpuszczkowe dojrzewające (uznane są za źródło wysokiej zawartości białka, wapnia i witaminy B12), ser żółty, który zawiera więcej wapnia od mleka i 6-10 razy więcej niż np. sery twarogowe.