Lokalna Grupa Rybacka Pojezierze Olsztyńskie zaprasza wszystkich miłośników gotowania na warsztaty kulinarne „Rybka z Pojezierza”. Jak udało się nam dowiedzieć w ramach każdego warsztatu uczestnicy wezmą aktywny udział w przygotowaniu trzech dań z ryb słodkowodnych. Prowadzący warsztaty to szef kuchni posiadający doświadczenie w przygotowywaniu ryb słodkowodnych i znający specyfikę lokalnego bogactwa produktów Warmii i Mazur. Warsztaty zostaną poprzedzone częścią teoretyczną będącą omówieniem bogactwa ryb Pojezierza Olsztyńskiego oraz ich możliwości kulinarnych.
W trakcie warsztatów uczestnicy zostaną podzieleni na 4-5 osobowe zespoły. Każdy z zespołów otrzyma swoje w pełni wyposażone stanowisko pracy oraz wszelkie produkty i składniki potrzebne do przygotowania dań. Prowadzący pracując na swoim stanowisku przygotowywał będzie dania szczegółowo omawiając każdy z etapów pracy nad potrawą i udzielając praktycznych wskazówek.
Jak informują organizatorzy obraz stanowiska prowadzącego będzie dodatkowo wyświetlany na ekranie by uczestnicy mogli obserwować szczegóły przygotowywania dania i móc powtarzać je na swoich stanowiskach.
Zakończeniem pracy nad każdym z dań będzie propozycja sposobu podania danej potrawy wraz z doborem dodatków i odpowiedniego wina oraz prezentacja właściwego sposobu konsumpcji łącznie z omówieniem sztućców rybnych, filetowania na talerzu oraz innych elementów rybnego savoir-vivre. Na koniec zajęć kulinarnych przewidziana jest degustacji przygotowanych potraw.
Harmonogram warsztatów kulinarnych:
1. 14.06.2012 - Lutry (Gm. Kolno) ; miejsce - Gospodarstwo Agroturystyczne Lutry 16A (nad
stawem), godz. 16.00
2. 15.06.2012 - Gryźliny (Gm. Stawiguda); miejsce – Zajazd Gryźliński, godz. 16.00
3. 16.06.2012 – Sząbruk (Gm. Gietrzwałd); miejsce – stołówka w Zespole Szkolno-
Przedszkolnym w Sząbruku, godz. 13.00
4. 17.06.2012 – Gąsiorowo (Gm. Purda) ; miejsce – Agroturystyka nad stawem, Gąsioro