Warsztaty kulinarne podczas „Lubuskich Prezentacji Wokalnych Dzieci i Młodzieży Specjalnej Troski”
8 lipca 2015
Już po raz piąty OT ARR w Gorzowie Wlkp. uczestniczył w Lubuskich Prezentacjach Wokalnych Dzieci i Młodzieży Specjalnej Troski „Dzieci Europy-Europakinder” w Lubsku. W tegorocznym festiwalu uczestniczyła młodzież z Polski, Ukrainy i Niemiec.
W ramach tegorocznego festiwalu, w dniu 3 lipca OT ARR w Gorzowie Wlkp. przy współpracy z Lubskim Domem Kultury oraz firmą „Avangarda” zorganizował warsztaty kulinarne. Podczas tych warsztatów dzieci i młodzież pod opieką fachowców przyrządzał posiłki dla uczestników festiwalu. Młodzież podzielona na grupy narodowe przygotowała śniadanie, obiad i kolację.
Oto menu:
Śniadanie: Owsianka z szarą Renetą i cynamonem oraz grzanki z pesto szpinakowym i jajkiem
Obiad: Zupa Niebecz oraz dziczyzna z borowikami + kasza jęczmienna z warzywami
Kolacja: Kasza kus kus z warzywami i tuńczykiem oraz Pampuchy z Jabłkami.
Organizacja tych warsztatów miała na celu promocję zdrowego stylu odżywiania się oraz rehabilitację młodzieży niepełnosprawnej poprzez sztukę kulinarną dającą dużo radości i satysfakcji.
W godzinach wieczornych odbył się Koncert Galowy który prowadziły aktorki Joanna Brodzik i Małgorzata Lipmann.