Warsztaty kulinarne dla właścicieli gospodarstw agroturystycznych
7 lipca 2015
W ostatnich dniach czerwca Oddział Terenowy ARR w Lublinie uczestniczył w czterech warsztatach kulinarnych dla właścicieli gospodarstw agroturystycznych. Warsztaty odbyły się: dnia 25.06. w Hotelu „ARTIS” w Sitańcu, 26.06. w Gościńcu „PODKOWA” we Włodawie, 29.06. w Hotelu „POLONIA” w Grabanowie oraz 30.06. w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach.
Zajęcia poprzedzone były wykładami wprowadzającymi w tajniki dań kuchni regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej charakterystycznej dla regionu lubelskiego. Warsztaty i wprowadzenie przeprowadziła pani Barbara Fatyga, a uczestnicząca ze strony ARR OT Lublin kierownik Sekcji Informacji i Promocji Anna Kowalczyk – Szot poinformowała uczestników o systemach jakości żywności i możliwościach rejestracji produktów i potraw w tych systemach. Kursanci samodzielnie pod kierownictwem pani Barbary Tatary przygotowywali zaproponowane dania, w skład których wchodziła: zupa, drugie danie, deser i napój. Osoby uczestniczące samodzielnie proponowały wykonanie dodatkowych dań z produktów, które pozostały ze składników zakupionych na warsztaty.
Prowadząca zajęcia podpowiadała niejednokrotnie nieszablonowe zestawienia przypraw lub składników, które popularne danie zmieniały w potrawy o wyjątkowym smaku, np. bułeczki z nadzieniem ze smażonymi jabłkami w żubrówce z tłuczonym pieprzem czy marchwiak z sosem żurawinowo-tabascowym. Właściciele gospodarstw agroturystycznych, początkowo zaskoczeni koniecznością własnoręcznego gotowania lub pieczenia, bardzo szybko doceniali taką formę ćwiczenia swoich umiejętności i chętnie sami proponowali różne rozwiązania podania potraw przygotowywanych na zajęciach. Wszyscy uczestnicy spotkań otrzymali od organizatora firmy Euro-Med Marcin Mandryk skrypty z recepturami, firmowe fartuchy oraz certyfikaty ukończenia warsztatów.