Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Walka z klęską

31 maja 2010
Ponad 50 tys. gospodarstw rolnych w kraju mogło ucierpieć w wyniku powodzi, a straty mogą tu sięgać ponad 1 mld zł. Klęska dotknęła ponad 400 tys. ha użytków rolnych. Straty wzrosną, bo na zalanych terenach, w domach i na polach uprawnych, rozwiną się szkodliwe grzyby.
    
Podtopione budynki, zalane piwnice, zawilgocone mieszkania... Woda na polach, wymoknięte zboża, rzepak, kukurydza. Idealna pożywka dla zgnilizny i pleśni... To także pole badań dla fitopatologa.

dr Krzysztof Matkowski, Katedra Ochrony Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy – „Problem na rolniczych polach, problem w budynkach gospodarczych, w których przetrzymuje się również zwierzęta, te budynki również są zawilgocone, ten mikroklimat nie będzie służył zwierzętom, które tam się wprowadzi.”

Zaszkodzi także ludziom. Jeśli budynki nie zostaną szybko osuszone pojawi się w nich grzyb.

dr Krzysztof Matkowski, Katedra Ochrony Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy – „We wszystkich budynkach. Oczywiście, tam gdzie są podpiwniczenia problem będzie większy.”

Powody do zmartwienia mają rolnicy.

Piotr Krótki, wieś Siedlce – „Teraz jest upał, wilgotno i wszystkie te choroby się mnożą, także jakość zboża będzie niska.”

Niewiele z tego da się uratować. Nawet tam, gdzie podtopienia są stosunkowo niewielkie.

Tadeusz Kwiatkowski, Zakład Doświadczalny Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Oleśnicy Małej – „Choroby grzybowe tylko czekają na taką sytuację jak teraz.”

Katastrofalne jest to, że rolnicy nie mogą wykonać zabiegów przeciw chorobom grzybowym.

Zdzisław Mendyk, Rolnicza Spółdzielnia Pracy w Osieku – „100 procent pól jest takich, że nie da rady wjechać, bo każdy sprzęt, który by tam próbował wjechać, to by ugrzązł.”

Skutki chorób grzybowych roślin są groźne.

dr Krzysztof Matkowski, Katedra Ochrony Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy – „Jeżeli ziarno będzie w dużym stopniu porażone przez grzyby to ono się również nie nadaje na pasze dla zwierząt, bo substancje, które znajdują się wewnątrz tego ziarna, są kumulowane w organizmie zwierząt i potem też nie mogą być spożywane przez człowieka.”

Teraz wszystko zależy od pogody. Tylko suche i ciepłe dni mogą częściowo poprawić sytuację.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę