Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wakacyjne potrawy Jana Niezbędnego

16 czerwca 2015
Wybór miejsca wakacji, choć niewątpliwe należy do przyjemnych, nie jest łatwy. Trudno zdecydować się na jedną z opcji, kiedy w grę wchodzą zarówno plaże słonecznej Grecji, jak i historyczne dzielnice Rzymu – najchętniej chciałoby się zobaczyć wszystko. Jak zatem wybrać kierunek letniego urlopu? Od kuchni!

Regionalne smakołyki i potrawy, lokalne sklepiki i targi, a ponad wszystko: restauracje – kuchnia to jeden z ważniejszych elementów podróży! Tak jak w Rzymie widok Koloseum dopełnia się smakiem spaghetti czy pizzy, tak we Francji Wieżę Eiffla najlepiej ogląda się z croissantem w dłoni. Zanim wybierzemy kraj tegorocznych wakacji, przetestujmy jego kuchnię – taka namiastka podróży może okazać się niezastąpioną inspiracją. 

Greckie smaki pod pierzynką z beszamelu

Plaże greckich wysepek nieodmiennie cieszą się wielkim uznaniem turystów. Jednak nawet po leniwym, całodniowym wylegiwaniu przychodzi ochota na treściwy posiłek. W tawernach warto zapytać o lekką i pożywną zapiekankę zwaną moussaka. Zanim jednak spróbujemy oryginału na wakacjach, przygotujmy ją we własnej kuchni. Moussaka to zapiekanka,  której głównymi składnikami są bakłażany i mięsny sos pomidorowy. Tym co dodaje jej smakowitości jest pierzynka z sosu beszamelowego oraz ciekawa mieszanka przypraw.

Uwaga! Aby uniknąć nieestetycznego dzielenia potrawy w dużym naczyniu, można przygotować ją w mniejszych pojemnikach żaroodpornych (np. z oferty marki Jan Niezbędny). Dzięki temu każdy otrzyma własną porcję z sosem beszamelowym, a potrawa nie straci walorów estetycznych.

Hiszpańskie kąski

Kuchnię Hiszpanii z powodzeniem można przetestować w czasie letniego grillowania. Dlaczego? Jednym z popularniejszych dań w kraju flamenco i corridy są bowiem szaszłyki zwane pinchos morunos. Ta prosta i smaczna przekąska przeniesie nas do Hiszpanii za sprawą unikalnej mieszanki ziół. Wystarczy dzień przed grillowaniem zamarynować kąski kurczaka w marynacie przygotowanej ze słodkiej papryki, mielonego kminku, zmiażdżonych ząbków czosnku, posiekanej pietruszki, szafranu, soli i oliwy. Mięso obtoczone w przyprawach możemy przełożyć do torebek strunowych i zostawić w lodówce na całą noc. Tuż przed obiadem wystarczy nadziać kąski kurczaka na namoczone drewniane patyczki i upiec je na ogniu. Do hiszpańskich szaszłyków koniecznie dobierzmy odpowiednie, czerwone wino!

Marokańska mozaika smaków

Maroko pociąga turystów swoją różnorodnością – przez wieki w tym miejscu przenikały się kultury europejska i arabska. Ten tygiel kulturowy jest doskonale wyczuwalny w marokańskiej kuchni. Obok wyrafinowanych potraw z owoców morza znajdziemy tutaj także proste dania mięsne. Najpopularniejszą potrawą w Maroko jest Tagine, czyli warzywno-mięsny gulasz podawany z kuskusem. Sekretem tej potrawy jest specjalna marynata zwana szarmulą. Tagine jest przygotowywane w specjalnym ceramicznym garnku o stożkowatej pokrywie. Jeśli nie posiadamy takiego naczynia, możemy przygotować potrawę w zwykłym garnku, który  nadaje się do pieczenia w piekarniku i gotowania na kuchence.

Izraelski deser

Decyzję o podróży do Jerozolimy i innych zakątków Izraela z pewnością pomogą podjąć desery zaczerpnięte z kuchni żydowskiej. Strudle, miodowniki i wszelkiego rodzaju rogaliki doskonale pasują do rozważań nad celem wakacyjnych podróży. Warto zwrócić uwagę na tradycyjne ciastka rugelach pieczone w okolicach święta Chanuka. Ich nadzienie z orzechów i rodzynek z pewnością przypadnie do gustu największym łasuchom.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę