Wybór miejsca wakacji, choć niewątpliwe należy do przyjemnych, nie jest łatwy. Trudno zdecydować się na jedną z opcji, kiedy w grę wchodzą zarówno plaże słonecznej Grecji, jak i historyczne dzielnice Rzymu – najchętniej chciałoby się zobaczyć wszystko. Jak zatem wybrać kierunek letniego urlopu? Od kuchni!
Regionalne smakołyki i potrawy, lokalne sklepiki i targi, a ponad wszystko: restauracje – kuchnia to jeden z ważniejszych elementów podróży! Tak jak w Rzymie widok Koloseum dopełnia się smakiem spaghetti czy pizzy, tak we Francji Wieżę Eiffla najlepiej ogląda się z croissantem w dłoni. Zanim wybierzemy kraj tegorocznych wakacji, przetestujmy jego kuchnię – taka namiastka podróży może okazać się niezastąpioną inspiracją.
Greckie smaki pod pierzynką z beszamelu
Plaże greckich wysepek nieodmiennie cieszą się wielkim uznaniem turystów. Jednak nawet po leniwym, całodniowym wylegiwaniu przychodzi ochota na treściwy posiłek. W tawernach warto zapytać o lekką i pożywną zapiekankę zwaną moussaka. Zanim jednak spróbujemy oryginału na wakacjach, przygotujmy ją we własnej kuchni. Moussaka to zapiekanka, której głównymi składnikami są bakłażany i mięsny sos pomidorowy. Tym co dodaje jej smakowitości jest pierzynka z sosu beszamelowego oraz ciekawa mieszanka przypraw.
Uwaga! Aby uniknąć nieestetycznego dzielenia potrawy w dużym naczyniu, można przygotować ją w mniejszych pojemnikach żaroodpornych (np. z oferty marki Jan Niezbędny). Dzięki temu każdy otrzyma własną porcję z sosem beszamelowym, a potrawa nie straci walorów estetycznych.
Hiszpańskie kąski
Kuchnię Hiszpanii z powodzeniem można przetestować w czasie letniego grillowania. Dlaczego? Jednym z popularniejszych dań w kraju flamenco i corridy są bowiem szaszłyki zwane pinchos morunos. Ta prosta i smaczna przekąska przeniesie nas do Hiszpanii za sprawą unikalnej mieszanki ziół. Wystarczy dzień przed grillowaniem zamarynować kąski kurczaka w marynacie przygotowanej ze słodkiej papryki, mielonego kminku, zmiażdżonych ząbków czosnku, posiekanej pietruszki, szafranu, soli i oliwy. Mięso obtoczone w przyprawach możemy przełożyć do torebek strunowych i zostawić w lodówce na całą noc. Tuż przed obiadem wystarczy nadziać kąski kurczaka na namoczone drewniane patyczki i upiec je na ogniu. Do hiszpańskich szaszłyków koniecznie dobierzmy odpowiednie, czerwone wino!
Marokańska mozaika smaków
Maroko pociąga turystów swoją różnorodnością – przez wieki w tym miejscu przenikały się kultury europejska i arabska. Ten tygiel kulturowy jest doskonale wyczuwalny w marokańskiej kuchni. Obok wyrafinowanych potraw z owoców morza znajdziemy tutaj także proste dania mięsne. Najpopularniejszą potrawą w Maroko jest Tagine, czyli warzywno-mięsny gulasz podawany z kuskusem. Sekretem tej potrawy jest specjalna marynata zwana szarmulą. Tagine jest przygotowywane w specjalnym ceramicznym garnku o stożkowatej pokrywie. Jeśli nie posiadamy takiego naczynia, możemy przygotować potrawę w zwykłym garnku, który nadaje się do pieczenia w piekarniku i gotowania na kuchence.
Izraelski deser
Decyzję o podróży do Jerozolimy i innych zakątków Izraela z pewnością pomogą podjąć desery zaczerpnięte z kuchni żydowskiej. Strudle, miodowniki i wszelkiego rodzaju rogaliki doskonale pasują do rozważań nad celem wakacyjnych podróży. Warto zwrócić uwagę na tradycyjne ciastka rugelach pieczone w okolicach święta Chanuka. Ich nadzienie z orzechów i rodzynek z pewnością przypadnie do gustu największym łasuchom.
7274809
1