Ptak_Waw_CTR_2024

Wakacyjne podróże do świata herbaty

31 sierpnia 2015
Okres wakacji to czas podróży i poznawania nowych kultur i tradycji. TEEKANNE postanowiło sprawdzić, jakie herbaciane zwyczaje panują w wybranych destynacjach wakacyjnych w Europie i Azji.

Herbaciane pola Batumi

Gruzińskie Batumi swą herbacianą sławę w Polsce zawdzięcza piosence z repertuaru zespołu Filipinki. Napar na bazie gruzińskiego suszu gościł na stołach Polaków w czasach PRL’u. Na przestrzeni lat smak herbaty znacznie się zmienił i współcześnie herbata ponownie stała się jednym z symboli gruzińskiej kuchni. Co ciekawe, to właśnie Gruzini skonstruowali pierwszą maszynę do zbierania listków herbaty z pól uprawnych! Napar przygotowany z gruzińskiej herbaty ma przyjemny, lekki smak. Pochodzące z tego rejonu listki herbaciane mają mniej garbników, dlatego trudno przygotować z nich gorzki napar. Z tego powodu chętnie sięgają po niego osoby, które na co dzień nie słodzą herbaty.

Górska Herbata rodem z Grecji

Nie każdy, kto był w Grecji próbował jej smaku. Mowa o Górskiej Herbacie. Napar z Gojnika, rośliny rosnącej w górach w Grecji, ale także w Macedonii, czy Albanii świetnie sprawdza się w okresie jesienno-zimowym. Lokalna ludność chętnie pije go także na zimno, wzbogacając smak miodem. Delikatny smak Górskiej Herbaty sprawia, że ma ona wielu wielbicieli. Napar pomaga zapobiegać przeziębieniom, wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych, wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, wątroby i nerek. By go przygotować należy zalać kilka kwiatków i łodyżek wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut na wolnym ogniu.

Francuskie degustacje herbaty

Kraj nad Loarą słynie z wyśmienitych croissantów, wina i kawy. Jak się jednak okazuje, Francuzi uwielbiają celebrować chwile z filiżanką herbaty! Choć mniej popularna, często gości na stołach podczas degustacji. Uczestnicy herbacianych spotkań poznają nowe smaki, oryginalne sposoby parzenia herbaty. Co ciekawe, sposób picia herbaty podczas tego typu wydarzeń przypomina degustację wina - Francuzi piją ją powoli, nie połykają od razu, chcąc poczuć wszystkie nuty smakowe. Następnie wraz z innymi uczestnikami omawia degustowane smaki herbat i ich aromaty.  
***


Informacje o firmie

Koncern TEEKANNE to ponad 130 lat doświadczenia w zakresie produkcji herbaty. Wykwalifikowani specjaliści nieustannie pracują nad stworzeniem kolejnych, oryginalnych wariantów smakowych herbaty, które dostarczają niezapomnianych wrażeń konsumentom w różnych zakątkach świata. Siedziba firmy TEEKANNE POLSKA mieści się w Krakowie, a główna filia znajduje się w Dusseldorfie, w Niemczech (TEEKANNE GmbH & Co. KG).W asortymencie TEEKANNE Polska znajdziemy wiele rodzajów herbat, ponad 80 różnych produktów, które można znaleźć na sklepowych półkach nie tylko w Polsce, ale też w wielu krajach europejskich.


POWIĄZANE

Decyzja o zainstalowaniu kotła na ekogroszek może znacząco wpłynąć na komfort i ...

W minionym roku na polskich drogach w czasie Wszystkich Świętych doszło do 118 w...

Przechowywanie warzyw w odpowiednich warunkach to klucz do zachowania ich świeżo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę