Latem czekają nas kolejne podwyżki cen żywności - wynika z analizy "Rzeczpospolitej", opartej na opiniach ekspertów.
Już droższe o 60-70 proc. niż przed rokiem są truskawki. Niewykluczone, że droższe też będą wiśnie, natomiast ceny jabłek powinny być stabilne. Wpływ na wzrost cen żywności mogły mieć także majowe podwyżki cen wieprzowiny i drobiu w skupie. Zdaniem niektórych ekonomistów, od czerwca do września ten wzrost cen jeszcze przyspieszy z 2,7 proc. w maju do 5 proc. pod koniec lata. Najbardziej narażone na to będą owoce oraz zboża i ich przetwory.
Jednak na koniec roku wzrost cen będzie niższy niż przed rokiem i za żywność zapłacimy o 3 proc. więcej. Dla porównania w grudniu 2011 zwyżka cen żywności rok do roku wyniosła 4,7 proc. Podwyżki hamuje również bariera popytu.