Agencja Rynku Rolnego podała, że ceny cukru na giełdach światowych w czerwcu 2014 r. na monitorowanych giełdach światowych zarówno ceny cukru surowego, jak i cukru białego odznaczały się silnymi wahaniami, ale średnio były nieco niższe niż w maju.
Duża podaż cukru na rynku rzeczywistym była czynnikiem wpływającym na spadek cen, a prognozy niższych zbiorów trzciny cukrowej w Brazylii stymulowały wzrosty cen.
Na londyńskiej giełdzie towarowej LIFFE notowania cukru białego (w trzymiesięcznym kontrakcie terminowym nr 5) ukształtowały się na średnim poziomie 473 USD/t wobec 476 USD/t w maju.
Cukier surowy na giełdzie IntercontinentalExchange (ICE) w Nowym Jorku (trzymiesięczny kontrakt terminowy nr 11) notowano na średnim poziomie 381 USD/t wobec 386 USD/t w maju. W porównaniu z notowaniami sprzed roku cukier biały był o 4% tańszy, a cukier surowy o 4% droższy.