Jak podaje FAMMU/FAPA, prównania międzynarodowych kosztów produkcji mleka w Europie opracowane przez dwie niezależne organizacje pokazują, że producenci mleka Wielkiej Brytanii ponoszą jedne z najniższych kosztów produkcji tego surowca na starym kontynencie.
Dane Stowarzyszenia Europejskich Mleczarzy (EDF) wskazują, że średnie koszty produkcji na Wyspach Brytyjskich kształtują się na poziomie 27,8 GBP/100 kg (w przeliczeniu ok. 31,6 EUR/100 kg), a tym samym są niższe niż w Irlandii, Ukrainie, czy Polsce, która od lat zaliczana jest do państw o jednych z najniższych kosztach produkcji mleka w UE. Wielka Brytania ma lepszą wydajność pracy i kapitału niż średnia UE, przy przeciętnej mleczności krów na poziomie 7000 kg/krowę rocznie.
Kraj ten cechuje także jeden z najniższych w Europie odsetek uboju, który kształtuje się na poziomie 20%, mniejszy jest tylko w Szwajcarii i Irlandii. Według danych Międzynarodowej Sieci Porównawczej Gospodarstw Hodowlanych (IFCN) w Zachodniej Europie niższe niż w Zjednoczonym Królestwie koszty produkcji mleka notowane są tylko w Irlandii, a kształtują się one na poziomie 26,8 GBP/100 kg (30,5 EUR/100 kg). IFCN wskazuje, że Wielka Brytania konkuruje przede wszystkim niższymi kosztami budowlanymi, pracy, oraz pasz, a także lepszą wydajnością.