Hurtowe ceny wieprzowiny w USA wzrosną w 2014 r. o 10 - 11 proc., a wołowina zdrożeje o 8 do 9 proc. - poinformowało w piątek ministerstwo rolnictwa USA. To efekt m.in. wyjątkowej suszy w Kalifornii i części Teksasu.
Ministerstwo odnotowało także niedawny wyraźny wzrost cen warzyw, ale - według niego - jest jeszcze za wcześnie na zadeklarowanie, czy ma to związek z dotkliwą suszą w Kalifornii, która jest najważniejszym regionem uprawy owoców i warzyw w USA.
"Trwająca susza w Kalifornii może mieć potencjalnie znaczny i długoterminowy wpływ na ceny owoców, warzyw, produktów mlecznych i jaj, a bezdeszczowa aura w Teksasie i Oklahomie może jeszcze bardziej podnieść ceny wołowiny" - głosi komunikat resortu.
Dodano, że ceny ryb i innych morskich produktów spożywczych wzrosną w bieżącym roku w USA o 3,5 - 4,5 proc., podczas gdy prognoza z ubiegłego miesiąca mówiła o przedziale 2,5 - 3,5 proc.
Resort przewiduje, że mimo wyraźnego wzrostu cen hurtowych, ceny płacone przez konsumentów za produkty spożywcze w sklepach i za posiłki w zakładach gastronomicznych wzrosną w bieżącym roku tylko o 2,5 - 3,5 proc., natomiast w roku 2015 trend ten osłabnie do poziomu 2 - 3 proc.