Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

W USA nie będzie można stosować tłuszczów trans

3 grudnia 2015
W całych Stanach Zjednoczonych nie będzie można stosować tłuszczów trans. Amerykański Urząd Żywności i Leków (FDA) rozpoczął dwumiesięczną debatę nad tym w jaki sposób stopniowo wycofać je z użycia - informują AP i "BBCNews".

Komisarz FDA Margaret Hamburg podkreśla w opublikowanym oświadczeniu, że w USA w ostatnich dwóch dekadach spadło spożycie sztucznie wytwarzanych tłuszczów trans. W latach 2003-2012 zmniejszyło się ono z 4,6 gramów dziennie do 1 grama.
Nadal jednak w Stanach Zjednoczonych tłuszcze trans są przyczyną 7 tys. zgonów oraz 20 tys. zawałów serca rocznie. Wprowadzenie całkowitego zakazu sprawi, że więcej Amerykanów będzie można uchronić przez ich negatywnymi skutkami zdrowotnymi - dodaje Hamburg.
Zakaz nie będzie dotyczył naturalnych tłuszczów trans występujących w niektórych rodzajach mięsa (wołowinie i baraninie) oraz w produktach mlecznych. Chodzi o te tłuszcze trans, które są sztucznie wytwarzane poprzez uwodornianie naturalnych olejów roślinnych i występują na ogół w tzw. utwardzonych margarynach.
Dietetycy od dawna przekonują, że sztucznie wytwarzane tłuszcze trans zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, w większym nawet stopniu niż tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego.
Wielu producentów żywności wycofało ze sprzedaży margaryny zwierające tłuszcze trans. Nie powinno ich być na przykład w margarynach miękkich. Nadal jednak są stosowane margaryny, tzw. twarde, w których one występują. Są często wykorzystywane do wytwarzania gotowych dań, np. pizzy mrożonej lub ciast i innych słodyczy. Powszechnie stosowane są również w restauracjach.
Unia Europejska nie zdecydowała się jeszcze na wprowadzenie zakazu sprzedawania przetworzonych produktów spożywczych zawierających tłuszcze trans. Na razie od 2003 r. zakaz obowiązuje jedynie w Danii, gdzie nie wolno używać wyrobów ze zwiększonym w stosunku do naturalnego stężeniem tłuszczów trans.
Kanada w 2005 r. wprowadziła zakaz sprzedaży produktów, w których ilość tłuszczów trans w stosunku do innych tłuszczów przekracza 5 proc. W Stanach Zjednoczonych w kilku miastach, na przykład w Nowym Jorku, miejscowe rady uchwaliły jedynie apele o niestosowania tłuszczów trans w restauracjach.




POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę