Bank Gospodarki Żywnościowej podał za Agra Europe, że KE skorygowała w górę prognozy dot. produkcji drobiu w UE do poziomu 13,04 mln t, co oznacza wzrost o 2 proc. w skali roku.
Taki wzrost będzie napędzany głównie przez Niemcy, Hiszpanię, Holandię i Polskę. Z kolei sytuacja producentów we Francji i Włoszech jest mniej korzystna, co znajduje przełożenie w spadku wolumenu produkcji w tych krajach. Taka dynamika na rynku EU nie utrzyma się jednak w kolejnym roku.
Prognozowany wzrost produkcji wieprzowiny i wołowiny powinien przyczynić się do wyhamowania wzrostu sektora drobiowego do 0,7 proc. w 2015 r.
KE zwraca również uwagę jednocześne zmniejszenie importu oraz eksportu mięsa drobiowego w UE. Główni importerzy do UE przekierunkowują swój handel na rynki inne niż UE. Tajlandia systematycznie zwiększa sprzedaż na bliżej położone rynki Laosu i Japonii. Z kolei Brazylia zwiększa wysyłki do Rosji, Arabii Saudyjskiej i Chin. Z drugiej strony obserwujemy mniejsze zapotrzebowanie na drób z UE w Arabii Saudyjskiej, Ukrainie, Jemenie, Ghanie. Z kolei rynek rosyjski w wyniku embarga, został całkowicie zamknięty. Niemniej, zdaniem USDA, na skutek tańszych pasz i zatem niższych kosztów produkcji sytuacja w unijnym eksporcie powinna poprawiać się już w 2015 r.