OPOLAGRA_2025

W Unii wzrośnie produkcja drobiu

5 stycznia 2016
Bank Gospodarki Żywnościowej podał za Agra Europe, że KE skorygowała w górę prognozy dot. produkcji drobiu w UE do poziomu 13,04 mln t, co oznacza wzrost o 2 proc. w skali roku.
Taki wzrost będzie napędzany głównie przez Niemcy, Hiszpanię, Holandię i Polskę. Z kolei sytuacja producentów we Francji i Włoszech jest mniej korzystna, co znajduje przełożenie w spadku wolumenu produkcji w tych krajach. Taka dynamika na rynku EU nie utrzyma się jednak w kolejnym roku.

Prognozowany wzrost produkcji wieprzowiny i wołowiny powinien przyczynić się do wyhamowania wzrostu sektora drobiowego do 0,7 proc. w 2015 r.

KE zwraca również uwagę jednocześne zmniejszenie importu oraz eksportu mięsa drobiowego w UE. Główni importerzy do UE przekierunkowują swój handel na rynki inne niż UE. Tajlandia systematycznie zwiększa sprzedaż na bliżej położone rynki Laosu i Japonii. Z kolei Brazylia zwiększa wysyłki do Rosji, Arabii Saudyjskiej i Chin. Z drugiej strony obserwujemy mniejsze zapotrzebowanie na drób z UE w Arabii Saudyjskiej, Ukrainie, Jemenie, Ghanie. Z kolei rynek rosyjski w wyniku embarga, został całkowicie zamknięty. Niemniej, zdaniem USDA, na skutek tańszych pasz i zatem niższych kosztów produkcji sytuacja w unijnym eksporcie powinna poprawiać się już w 2015 r.



POWIĄZANE

Podczas spotkania Copa–Cogeca, UECBV oraz Europejskiego Okrągłego Stołu Zrównowa...

5 czerwca to nie tylko data w kalendarzu – to sygnał do działania. Światowy Dzie...

Taryfa w wysokości 50% to szybka przegrana we wzajemnym, transatlantyckim handlu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę