biogaz_09_2025

W Unii wzrośnie produkcja drobiu

5 stycznia 2016
Bank Gospodarki Żywnościowej podał za Agra Europe, że KE skorygowała w górę prognozy dot. produkcji drobiu w UE do poziomu 13,04 mln t, co oznacza wzrost o 2 proc. w skali roku.
Taki wzrost będzie napędzany głównie przez Niemcy, Hiszpanię, Holandię i Polskę. Z kolei sytuacja producentów we Francji i Włoszech jest mniej korzystna, co znajduje przełożenie w spadku wolumenu produkcji w tych krajach. Taka dynamika na rynku EU nie utrzyma się jednak w kolejnym roku.

Prognozowany wzrost produkcji wieprzowiny i wołowiny powinien przyczynić się do wyhamowania wzrostu sektora drobiowego do 0,7 proc. w 2015 r.

KE zwraca również uwagę jednocześne zmniejszenie importu oraz eksportu mięsa drobiowego w UE. Główni importerzy do UE przekierunkowują swój handel na rynki inne niż UE. Tajlandia systematycznie zwiększa sprzedaż na bliżej położone rynki Laosu i Japonii. Z kolei Brazylia zwiększa wysyłki do Rosji, Arabii Saudyjskiej i Chin. Z drugiej strony obserwujemy mniejsze zapotrzebowanie na drób z UE w Arabii Saudyjskiej, Ukrainie, Jemenie, Ghanie. Z kolei rynek rosyjski w wyniku embarga, został całkowicie zamknięty. Niemniej, zdaniem USDA, na skutek tańszych pasz i zatem niższych kosztów produkcji sytuacja w unijnym eksporcie powinna poprawiać się już w 2015 r.



POWIĄZANE

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków została wybrana nowa Rada Nadz...

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę