Jak szacuje Bank Gospodarki Żywnościowej, zapasy jabłek w krajach Unii Europejskiej w dniu 1 kwietnia bieżącego roku wyniosły 1,85 mln ton i były o 27% wyższe w porównaniu do tego samego okresu w roku poprzednim.
Według WAPA (Światowe Stowarzyszenie Producentów Jabłek i Gruszek) najwięcej jabłek znajdowało się w magazynach włoskich producentów - 596 tys. ton, co oznaczało wzrost o 2,3 proc. w stosunku do 2011 roku. Drugim, pod względem wielkości zapasów jabłek, krajem była Polska, gdzie ukształtowały się one na poziomie 385 tys. t, tj. aż blisko 3-krotnie wyższym niż przed rokiem.
Znacznie, bo aż o 55 proc. wzrosły również zapasy jabłek w Holandii, osiągając poziom 132 tys. t. Francja w pierwszym dniu kwietnia dysponowała natomiast zapasami jabłek w wysokości 265 tys. t (+ 6 proc. r/r).
- W porównaniu z dniem 1 marca bieżącego roku, ilość jabłek w chłodniach europejskich zmniejszyła się o 741 tys. t (28,6 proc.). W największym stopniu spadły zapasy jabłek we Włoszech - o 28 proc. (235 tys. t). Znacznie obniżyły się również zapasy w Polsce -o 185 tys. t (spadek o 32 proc. m/m). Marzec był bowiem dla polskich producentów miesiącem dość intensywnego handlu z Rosją. O dość szybkim uwalnianiu krajowych zapasów mogły świadczyć również spadające ceny jabłek w drugiej połowie tego miesiąca.