A_BIO_AGRO_950

W UE spada zużycie olejów i tłuszczów

24 sierpnia 2011
Jak podaje FAMMU/FAPA, w tym sezonie, po raz pierwszy od 22 lat w Unii Europejskiej zmniejszy się spożycie olejów i tłuszczów głównie na skutek redukcji zużycia w dwóch sektorach: przemyśle biodiesla i energetyce.
W sezonie 2010/11, od października do września, następuje redukcja zużycia olejów i tłuszczów na potrzeby przemysłu biodiesla w Hiszpanii, Włoszech i Niemczech. Zwłaszcza w Niemcy Włochy ograniczają także zużycie w energetyce.
Spadek produkcji biodiesla w UE był również częściowo spowodowany konkurencją taniego biodiesla z importu głównie estru metylowego oleju palmowego z Azji (z Indonezji oraz Singapuru) oraz estru metylowego oleju sojowego z Argentyny.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę