Biogaz_III Forum 2025

W tym roku polskie tilapie trafią na rynek

11 sierpnia 2012
Pod Płońskiem ruszyła hodowla tilapii, sprzedaż świeżych ryb zacznie się w grudniu tego roku. Dotychczas ta popularna ryba była sprowadzana z Chin, można było ją kupić tylko mrożoną. W hodowlę tilapii w Polsce zainwestowała 45 mln zł firma Global Fish.

Tilapia, ryba z gatunków okoniowatych, pochodzi z Afryki. Liderem w jej produkcji są Chiny. Niedługo do producentów tej ryby dołączy Polska, w Bońkach koło Płońska powstaje najnowocześniejszy i największy w Europie obiekt, który będzie dostarczał na rynek 1300 ton świeżej tilapii rocznie. Ich sprzedaż ruszy już w grudniu tego roku. W połowie lipca hodowla została już zarybiona narybkiem z Holandii i USA - poinformował PAP dyrektor generalny Global Fish Grzegorz Rudzki.

Dodał, że Global Fish planuje w 2013 r. obroty na poziomie 20 mln zł, a w 2014 r. - 30 mln zł.

Produkcja tilapii w Polsce odbywa się w tzw. zamkniętej akwakulturze, w której możliwe jest stworzenie odpowiednich warunków do jej chowu. Akwakultura to akwen naturalny lub sztuczny, w którym hodowane są np. ryby. Może to być np. sztuczny basen. W tym wypadku będzie to budynek o powierzchni 10 tys. m kw., w którym znajdą się baseny hodowlane.

- Będzie to w pełni ekologiczna hodowla z zamkniętym obiegiem wody, prowadzona z zachowaniem najwyższych światowych standardów hodowli ryb, takich jak np. odpowiednie natlenienie wody czy zachowanie zasad bezpieczeństwa sanitarnego pozwalające na bezstresową dla ryb hodowlę - tłumaczy Rudzki. Dodał, że tilapię łatwiej hodować niż łososia, bo jest bardziej odporna na choroby, a to oznacza, że nie ma potrzeby karmienia jej antybiotykami.

Tilapia jest w pierwszej piątce najczęściej spożywanych ryb na świecie. Popularna jest m.in. w Stanach Zjednoczonych, a jej spożycie z roku na rok rośnie. Amerykanie są największym importerem tej ryby.

Jak poinformował Rudzki, tilapia została wybrana do hodowli w naszym kraju na podstawie badań, w których konsumenci porównywali zalety różnych gatunków ryb. Tilapia, zdaniem konsumentów, jest rybą o delikatnym smaku, nie ma dużo ości, a przy smażeniu nie wydziela specyficznego zapachu ryby. Według badań PBS z 2011 r. tilapia znana jest z nazwy 38 proc. Polaków.

Rudzki zaznaczył, że Global Fish zamierza prowadzić na polskim rynku liczne działania, która mają uświadomić różnicę między mrożoną tilapią pochodzącą z chińskich hodowli a świeżą z polskiej akwakultury.

Spożycie ryb, przetworów rybnych i owoców morza w Polsce wyniosło w 2011 r. 12 kg na osobę - niespełna połowę średniej unijnej. Polacy głównie jedzą: dorsze, śledzie, flądry i pstrągi.



POWIĄZANE

Wydany przez amerykański resort rolnictwa (USDA) "Exporter Guide Annual" dla Wie...

Waszyngton, D.C., 17 czerwca 2025 – Sekretarz Rolnictwa Brooke L. Rollins ogłosi...

System ETS2, który zacznie obowiązywać od 2027 roku, nałoży podatek na paliwa ko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę